25 Απριλίου 2015

Εκατοντάδες νεκροί από τα 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ - κίνδυνος από χιονοστιβάδα στο Εβερεστ

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το πρωί του Σαββάτου το Νεπάλ, με τους αρχικούς φόβους για εκατοντάδες νεκρούς να επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αριθμός των νεκρών έχει εκτοξευτεί στους 449, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς σημειώθηκαν πολλές καταρρεύσεις κτιρίων.

Πέρα από την πρωτεύουσα Κατμαντού, ιδιαίτερα έχει πληγεί και η τουριστική πόλη Ποκάρα, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της οποίας υπολογίζεται και το επίκεντρο της δόνησης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, το οποίο αναθεώρησε προς τα επάνω την αρχική εκτίμησή του για 7,7 Ρίχτερ, ο σεισμός προερχόταν από εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων και έγινε ιδιαίτερα αισθητή μέχρι το Νέο Δελχί και άλλες πόλεις της βόρειας Ινδίας.

Σε κίνδυνο ορειβάτες από χιονοστιβάδα στο Εβερεστ

Η δόνηση προκάλεσε χιονοστιβάδες στο όρος Εβερεστ, όπου εγείρονται φόβοι για την τύχη όσων βρίσκονται στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ο Ρουμάνος ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν επιβεβαίωσε με μήνυμα στο Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.
«Τρέχω για να γλυτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου», ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε ότι ο καταυλισμός των ορειβατών στο βουνό έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους», έγραψε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο χιονοστιβάδα στο Εβερεστ είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών.