25 Μαΐου 2015

Βρούτσης: Η κυβέρνηση και η πελατεία της -Διορίζει στο δημόσιο και αδιαφορεί για τον ιδιωτικό τομέα [γραφήματα ]

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, υποστηριξε πως η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ευχές και προθέσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα ικανοποίησης της πελατείας της, διορίζοντας στο δημόσιο και αδιαφορώντας για τον ιδιωτικό τομέα.
Μιλώντας στο Ρ/Φ parapolitika και την Ελλη Στάη ανέφερε μεταξύ άλλων:

i) Η ωρίμανση των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό απέδωσαν καρπούς- το μαρτυρούν τα ίδια τα νούμερα.
ii) Τον Ιούλιο του 2012 κληρονομήσαμε την ανεργία με ισχυρές αυξητικές τάσεις στο 25,3% και την παραδώσαμε τον Φεβρουάριο του 2015 στο 25,4%, αφού κατέγραψε μείωση 2,5 ποσοστιαίων μονάδων (Σχήμα 2).
iii) Τον Ιούλιο του 2012 κληρονομήσαμε την ανεργία των νέων με ισχυρές αυξητικές τάσεις στο 56,4% και την παραδώσαμε τον Φεβρουάριο του 2015 στο 50,1%, αφού κατέγραψε μείωση 8,5 ποσοστιαίων μονάδων (Σχήμα 3).
iv) Για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας το 2014 υπήρξαν αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αφού πρώτα προηγήθηκαν τέσσερα χρόνια συνεχούς μείωσης (Σχήμα 1).
v) Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ευχές και προθέσεις. Η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι μεταρρυθμίσεις, αποτελούν τα απαραίτητα συστατικά μιας πολιτικής που θα «γεννήσει» θέσεις απασχόλησης και θα μειώσει την ανεργία. Σήμερα, δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα ικανοποίησης της πελατείας της, διορίζοντας στο δημόσιο και αδιαφορώντας για τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που είναι άλλωστε και στον πυρήνα της ιδεολογίας της. Δυστυχώς, με τις ιδεοληψίες και την αβεβαιότητα, η οικονομία πέρασε σε ύφεση, τα ελλείμματα εκτοξεύονται και πάλι. Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες αύξησης ξανά της ανεργίας.