29 Μαΐου 2015

Δύσκολα τα πράγματα για Άρνεσεν... δεν έχει εμπειρία από ομάδες μπουρδέλα

Το γράφω από την αρχή και απότομα. Μια τρύπα στο νερό θα κάνει ο Φρανκ Άρνεσεν στον ΠΑΟΚ, αν οι κύριοι στην ΠΑΕ, αφεντικά κι όχι, τα περιμένουν όλα από τον Δανό. Να το πω αλλοιώς. Το στοίχημα για τον νέο ΠΑΟΚ το ποντάρει ο... ΠΑΟΚ, όχι ο νεοπροσληφθείς «αθλητικός διευθυντής» του. Να μιλήσουμε συγκεκριμένα.

ΠΑΟΚ και Άρνεσεν είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι. Κυκλοφορούν σε δύο πλανήτες άσχετους. Ο μεν ΠΑΟΚ είναι μια βασανισμένη ιστορία που συμπεριφέρεται σαν την ταλαίπωρη φτωχή κοπέλλα σε κινηματογραφικό μελόδραμα ελληνικής φτηνοπαραγωγής, που η πουτάνα κοινωνία δεν την αφήνει να παντρευτεί τον αγαπημένο της, το πλουσιόπαιδο. Ο δε Άρνεσεν είναι βόρειος.

Καμμία σχέση ΠΑΟΚ και Άρνεσεν. Το βιογραφικό του Δανού είναι φοβερό. Πρώτον, δεν έχει δουλέψει στα βαλκάνια, που σημαίνει ότι δεν έχει εμπειρίες από ομάδες μπουρδέλα, στρηπτηζάδικα, μιλάμε για «ιδρύματα» που θα τα βρει σε στενά, σε γειτονιές σκοτεινές και ύποπτες.

Δεύτερον, ο Άρνεσεν έχει κάνει στην Τότεναμ, στο Αμβούργο και έξι χρόνια (!) στην Τσέλσυ του Αμπράμοβιτς που έχει σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη μόνον γιατί μιλάνε ρώσικα οι δυο τους. Με τη συμφωνία με τον Φρανκ Άρνεσεν ο ΠΑΟΚ δεν αγοράζει μόνον την τεχνογνωσία του Δανού, αλλά και την κουλτούρα του. Που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει να πει τίποτα του Άρνεσεν, παρά μόνον να «ακούει» τι έχει να πει αυτός, τι έχει να προτείνει.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του Αρνεσεν στον ΠΑΟΚ

«Sports director» θα 'ναι ο Δανός Φρανκ Άρνεσεν στον ΠΑΟΚ. Καμμία σημασία πως λέγεται. «Διευθυντής αθλητικός», Γενικός προϊστάμενος, αρχικουμανταδόρος στο ποδοσφαιρικό τμήμα, μάνατζερ της ΠΑΕ. Μην κολλήσουμε στις λέξεις. Σημασία έχει ποια ευθύνη αναλαμβάνει ο έμπειρος Άρνεσεν που έχει δουλέψει σε πολύ σοβαρά μαγαζιά, όχι σε καφενεία βαλκανικά, όπως ο ΠΑΟΚ.

Ξέχνα τι ακριβώς έκανε ο Άρνεσεν στην Τότεναμ και στην Τσέλσυ, στο Αμβούργο και την Μέταλιστ. Κάθε ομάδα έχει τις δικές της ανάγκες, τις ιδιαιτερότητές της και ανάλογα προσαρμόζεται ο «τεχνοκράτης» Φρανκ Άρνεσεν. Να μιλήσουμε για τον ΠΑΟΚ, όπου ο άνθρωπος θα έχει μια άλλου τύπου ενασχόληση. Ποια είναι αυτή;

Όπως ένας διευθυντής σ' ένα σχολείο! Θα είναι υπεύθυνος για όλες τις τάξεις. Για όλα τα θέματα του σχολείου. Δεν θα είναι ο προπονητής του ΠΑΟΚ. Ούτε θα παρεμβαίνει στο έργο του. Ούτε καν θα ζητήσει να έχει λόγο στην επιλογή του προπονητικού επιτελείου του ανθρώπου που θα αναλάβει τον ΠΑΟΚ της προσεχούς σαιζόν. Τη δουλειά, όμως, του νέου προπονητή θα την «παρακολουθεί» και θα την αξιολογεί ο Άρνεσεν.

Ο Πάμπλο Γκαρσία; Αν πράγματι ο πρώην ποδοσφαιριστής αναλάβει πόστο στον ΠΑΟΚ και δεν υπάρχει η γνωστή μέχρι σήμερα τακτική του Ιβάν, όλα και όλοι στο φλου, τότε και ο Γκαρσία θα δουλεύει με «κάρτες» του Άρνεσεν. Και θα βαθμολογείται με την παραγωγή της δουλειάς του. Το ίδιο και ο Γιώργος Γεωργιάδης αν θα επανέλθει στα προηγούμενα καθήκοντά του.

Γιατί ικανοποιήθηκε ο Αρνεσεν με τα χάλια του ΠΑΟΚ

Με το δεξί μπήκε στον ΠΑΟΚ ο Φρανκ Άρνεσεν, που είχε την μεγάλη τύχη να παρακολουθήσει το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Με τα ίδια του τα μάτια είδε την ομάδα στην οποία θα δουλέψει. Άλλο να του πούνε τρίτοι ποιος είναι ο ΠΑΟΚ κι άλλο, σαν άνθρωπος της δουλειάς, να βγάλει το συμπέρασμα μόνος του.

Τυχερός, λοιπόν, ο Δανός επειδή ο ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό άπλωσε τον αληθινό του εαυτό. Τα χάλια του, δηλαδή. Και ο Φρανκ Άρνεσεν από την πρώτη κιόλας ημέρα ξέρει από πού θα αρχίσει. Και τι είναι αυτό που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ για να γίνει ομάδα.

Το ποδόσφαιρο έχει τις ιδιαιτερότητές του. Που σημαίνει ότι μια ομάδα, όπως και ένας ποδοσφαιριστής σήμερα μπορεί να είναι έτσι κι αύριο αλλοιώς. Και από το ένα ματς στο άλλο να έχει μια διαφορετική εικόνα.

Ικανοποιήθηκε ο Άρνεσεν από τον ΠΑΟΚ στην ήττα από τον Παναθηναϊκό. Επόμενο. Επειδή δεν πρόκειται να χάσει χρόνο για περαιτέρω εκτιμήσεις. Επειδή ο ΠΑΟΚ έτσι όπως παρουσιάστηκε δεν θα μπερδέψει τον Δανό.

apodytiriakias.gr