28 Μαΐου 2015

Αγριος καυγάς μπροστά στις κάμερες μεταξύ Τσιρώνη-Τατούλη [βίντεο]

Βαριές εκφράσεις μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη κατέγραψαν οι κάμερες καθώς οι δύο άνδρες διαπληκτίστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όλα ξεκίνησαν ύστερα από τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν η δημιουργία του νέου προγράμματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που αναμένεται να ανακοινώσει η Κυβέρνηση, θα σημάνει ότι θα διακοπεί το έργο της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ (σκουπιδότοπων) και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οπως είπε ο κ. Τατούλης «δεν μπορεί κανένας από την κυβέρνηση να σταματήσει το δικό μας έργο. Είναι μια πολιτική αντίληψη που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Σοβιέτ, το 2015. Θέλω οι κύριοι υπουργοί, όταν έρχονται εδώ και μάς επισκέπτονται, να έχουν το ίδιο θάρρος και την ίδια αποφασιστικότητα μ’ εμάς και να τοποθετούνται στα ίσα. Ο κ. Βούτσης (σ.σ. χθες είπε στον Alpha ότι θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός της Περιφέρειας) να καθίσει εκεί που είναι και να μην παραβιάζει το Σύνταγμα. Δεν μπορούν να θέλουν να αποδομήσουν έναν δημοκρατικό θεσμό. Θα μάς βρουν απέναντι. Θα είμαστε απέναντι στον οποιονδήποτε».

Η έκρηξη

Αφορμή για τον καυγά, ήταν η διαχείριση των απορριμάτων, αλλά ο Πέτρος Τατούλης το επεξέτεινε. Εχοντας δίπλα του τον κ. Τσιρώνη μίλησε για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της κυβέρνησης:

«Μη μου λέτε θα μπούμε πάλι στο κίνημα δεν πληρώνω, πιάνοντας τους δημάρχους και τάζοντάς τους λαγούς και πετραχήλια. Δεν έχετε καμία δυνατότητα. Σήμερα το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να δώσει 9.000 ευρώ στους μαθητές για να συμμετάσχουν στην Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών»

Ο κ. Τσιρώνης αντέδρασε με οργή: «Υπερβαίνει τα όρια της φιλοξενίας σας ο τρόπος που μιλάτε. Είμαι νέος στην πολιτική πολύ νεότερος από εσάς και σέβομαι την εμπειρία σας, αλλά θα πρέπει να έχει μια στοιχειώδη αυτοκριτική αυτή η ζοφερή -για να μην πω άθλια- πραγματικότητα που ζει η χωρά μας στο θέμα των απορριμμάτων, έχει ονοματεπώνυμο και ευθύνες. Δεν μπορείτε εσείς που διοικείται αυτή την Περιφέρεια επί μακρόν και σέβομαι την ιστορία σας, να είσαστε πάντα τιμητής και πάντα έξω από τις ευθύνες. Δεν είναι δυνατόν να έρχομαι σε μια Περιφέρεια και να ακούω για Σοβιετία και ότι είμαστε αιθεροβάμονες. Εάν είμαι αιθεροβάμων, εγώ αντίστοιχα σας αποκαλώ υπεύθυνο της ζοφερής αυτής πραγματικότητας. Είχατε όλο το χρόνο να το λύσετε γιατί η πολιτική που υπηρετείται διαχειρίζεται την χώρα μας, επί δεκαετίες. Οι ευθύνες οι δικές σας είναι βαρύτατες. Είστε πολύ υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Πελοπόννησο. Πείτε πρώτα «Συγγνώμη Ελληνικέ λαέ» που σε έφερα σε αυτά τα χάλια αλλά θα τα διορθώσουμε».

Οπως αναφέρει το kalimera-arkadia.gr,μετά από αυτά που είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, οι παριστάμενοι Αντιπεριφερειάρχης, σηκώθηκαν όρθιοι για να αποχωρήσουν και ο Πέτρος Τατούλης, είπε: «Το ξέσπασμά σας δεν έχει καμία σχέση με το επίπεδο της συζήτησης».

Ακολούθησε έντονος διάλογος, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος να εκφράζει διαφωνίες με το έργο της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.