24 Ιουλίου 2015

Ραγδαία μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διαδικτυακή ψηφοφορία-Πόση είναι η διαφορά με ΝΔ

«Εξαργυρώνουν» το τίμημα της συμφωνίας τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αφού σύμφωνα με σχετική ψηφοφορία του zougla.gr καταγράφουν μεγάλες απώλειες των ποσοστών τους.
Μάλιστα, είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με την περίοδο προ του δημοψηφίσματος τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με τους πολίτες να εκφράζουν την άποψη ότι η επώδυνη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών έπρεπε να γίνει, ωστόσο εμφανίστηκαν δύσπιστοι αναφορικά με την κυβερνητική τακτική μετά την 5η Ιουλίου.

H διαδικτυακή ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου και συμμετείχαν 821 πολίτες.

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν ο Αλέξης Τσίπρας χειρίστηκε έντιμα το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, που ήταν συντριπτικό υπέρ του «ΟΧΙ». Το 46% πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαχειρίστηκε έντιμα την υπόθεση, ενώ το 18% θεωρεί τη στάση του απόλυτα σωστή. Συνολικά, το 62% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι η τακτική ήταν λανθασμένη και το 35% σωστή.

Παράλληλα, ενδιαφέρον έχει και η άποψη των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο θέμα: Το 34% υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε στη διαδικτυακή έρευνα πιστεύει ότι ήταν απόλυτα έντιμη η στάση του Τσίπρα, εν αντιθέσει με το 56% των ψηφοφόρων της ΝΔ που την χαρακτηρίζουν «καθόλου έντιμη».







Στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός έπρεπε να συμφωνήσει ή να διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας από το ευρώ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το 64% θεωρεί ότι έπρεπε να αποδεχθεί τον επώδυνο συμβιβασμόενώ το 31% να πάει σε ρήξη και να ρισκάρει την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.

Αν και επικράτησε το «ΟΧΙ», σε ποσοστό 55% οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την επιθυμία για συμφωνία και όχι ρήξη (38%). Το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ φτάνει το 89%.





Σχετικά με την στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, που συσπείρωσε τους βουλευτές του και κράτησε συμπαγή την κοινοβουλευτική του ομάδα υποστηρίζοντας την κυβέρνηση, το 57% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι ήταν θετική, ενώ το 36% αρνητική. Σε μεγάλο ποσοστό το ίδιο πιστεύουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.





Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μειώνεται, καθώς το κυβερνών κόμμα μετρά απώλειες μετά την στροφή από το «ΟΧΙ» στο «ΝΑΙ» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και την υποχώρηση από τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Από το 35,2% που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη ψηφοφορία, απώλεσε αρκετές μονάδες και έπεσε στο 28,6%.

Την ίδια ώρα η ΝΔ εμφανίζεται οριακά ενισχυμένη κατά 0,3% (22,3), οι ΑΝΕΛ εμφανίζουν απώλειες λόγω της συμμετοχής τους στον κυβερνητικό σχηματισμό, ενώ η Χρυσή Αυγή ενισχύει τα ποσοστά της.

Τέλος, εντυπωσιακό είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και το ΚΚΕ που κερδίζει έδαφος.

















Πηγή: zougla.gr