30 Ιουλίου 2015

Δημοψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ (που μάλλον δεν θα γίνει): Ποιοι ψηφίζουν και ποιο ερώτημα θα τεθεί

Γράφει ο καταδικασμένος ΣΥΡΙΖΑίος Γιάννης Μακρυγιάννης

Με διαδικασίες-εξπρές, την Κυριακή 2 Αυγούστου, θα στηθούν οι κάλπες για 30.000 μέλη του κόμματος, που καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν για την τύχη της χώρας, αφού το διακύβευμα αφορά στους χειρισμούς Τσίπρα, που θα οδηγήσουν στο τρίτο Μνημόνιο

Μόδα παει να γινει για τον ΣΥΡΙΖΑ το... δημοψηφισμα! Μετά τον αιφνιδιασμό που έκανε στα τέλη Ιουνίου με την απόφαση για διενέργεια δημοψηφισματος στις 5 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τωρα ρίχνει ανάλογη ιδέα και στο πεδιο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Ο κ. Τσιπρας κατέληξε σε αυτήν την πρόταση, προκειμένου να υπερκεράσει τις ισχυρές αντιδράσεις που συναντά στα ηγετικά κλιμακια του κομματος του, καθώς θεωρει οτι ενα ευρύτερο σώμα, όπως ειναι η οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της ειναι πιο θετική απέναντι στις επιλογές του.

Βεβαια, ο πρωθυπουργος δεν το έβαλε ως πρώτη επιλογη το δημοψηφισμα. Το εθεσε όμως ως τελευταία γραμμή άμυνας στην αυξανόμενη εσωκομματική πίεση και την κριτική που δέχεται, αλλα και στην απαίτηση που εξακολουθεί να εχει η αριστερη πτέρυγα να τοποθετηθεί το κομμα πριν τη συμφωνια με τους δανειστες.

Ο κ. Τσιπρας υποστηρίζει οτι δεν χρειάζεται και δεν πρεπει να σταματήσει η διαπραγμάτευση με τους εταιρους, ουτε να τεθεί υπό κανενός είδους εσωκομματική αμφισβήτηση η προσπάθειά του να κλείσει τη συμφωνια και να εντάξει τη χώρα στο τριετές χρηματοδοτικό προγραμμα του ESM.

Εάν όμως η πλειοψηφία της Κεντρικης Επιτροπης απορρίψει το σκεπτικό του και θελήσει να τοποθετηθεί το κομμα για την επιλογη της κυβερνησης πριν καταλήξει σε οποιαδηποτε συμφωνια με τους εταιρους, τοτε η λύση για τον πρωθυπουργο ειναι να μην ληφθεί η κομματική απόφαση ουτε απο την Κεντρικη Επιτροπη, ουτε απο ενα διαρκές συνεδριο, αλλά απο ενα δημοψηφισμα όλων των μελών.

Το πιο πιθανο ειναι να μην γινει δημοψηφισμα, γιατι μαλλον η πλειοψηφία της Κεντρικης Επιτροπης φαίνεται να τάσσεται υπέρ της πρότασης για συνεδριο το Σεπτέμβριο, όπως ζητά ο πρωθυπουργος και άρα καθε άλλη διαδικασια πριν τη συμφωνια με τους δανειστες ειναι περιττή.

Εάν όμως τελικά γινει δημοψηφισμα αυτο θα διενεργηθει ειτε αυτή την Κυριακή, ειτε την επόμενη -πιο αργά μαλλον δεν εχει νοημα, αφού οι διαπραγματευσεις στο μεταξύ με τους δανειστες ίσως έχουν καταλήξει.

Δεν ειναι όμως και παλι εύκολη διαδικασια, καθώς ενίοτε ο ΣΥΡΙΖΑ εχει πιο περίπλοκες διαδικασίες ακομη και απο εκείνες που αναφέρονται στη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού. Ενω δηλαδη για ενα δημοψηφισμα σε ολη τη χώρα, όπως αυτο της 5ης Ιουλίου, επαρκούσαν οκτώ ημέρες, στον ΣΥΡΙΖΑ πιθανον να μην αρκεί αυτο το διαστημα.

Και τούτο, διότι το καταστατικό του κομματος προβλεπει εσωκομματική συζήτηση και επαρκή ενημέρωση επι του θέματος για το οποιο θα γινει το δημοψηφισμα. Δηλαδη, συνεδριάσεις των οργανώσεων και σύγκληση σειράς οργάνων.

Λόγω των καταστάσεων, παντως, το πιθανότερο ειναι ολα αυτα να παρακαμφθούν και οι κάλπες να στηθούν αυτήν την Κυριακή, 2 Αυγούστου. Στο δημοψηφισμα μετέχουν ολα τα μέλη που ειναι οικονομικά εντάξει -έχουν πληρώσει δηλαδη συνδρομή- και αριθμούν κάτι παραπάνω απο 30.000 αυτήν την ωρα.

Συμφωνα με πληροφορίες, το ερώτημα στο οποιο θα κληθούν να απαντήσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε ολη την Ελλαδα ειναι εάν εγκρίνουν ή οχι το πολιτικο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, ή, σε μια άλλη εκδοχή, εάν προτιμούν την πρόταση της ηγεσίας ή εκεινη της αριστερής πτέρυγας. Δεν ειναι σαφές το πώς θα διαμορφωθεί το ερώτημα, αλλά ολα τα σχετικα θα αποφασιστούν απο την Κεντρικη Επιτροπη.

Σημειωτέον, οτι η αριστερη πτέρυγα διαφωνεί με το δημοψηφισμα. Λέει οτι ειναι παράταιρο και περίπου παράλογο να καλούνται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να πουν «ναι» στο νεο μνημονιο, όταν πριν ενα μήνα πήγαν στο δημοψηφισμα και απέρριψαν την αποδοχή του μνημονιου!

Εχει σημασια παντως οτι ο κ. Τσιπρας ειπε οτι, εάν γινει το δημοψηφισμα, τοτε το αποτέλεσμά του πρεπει να δεσμεύσει όλους, δηλαδη πρακτικά, θα πρεπει και οι βουλευτες που διαφωνούν με τη συμφωνια με τους δανειστες, να την ψηφίσουν στη Βουλη και να μην διαφοροποιηθούν

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ