07 Ιουλίου 2015

ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΑΛ@ΚΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ-Ευκλείδη, Νάντια, Γιάνη φέρτε πίσω τα λεφτά (σας)

Δεν υπάρχει σαφέστερο και αποτελεσματικότερο δείγμα εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, από το να δούμε τον νέο Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την αναπληρώτρια Υπουργό Νάντια Βαλαβάνη, να μεταφέρουν αμέσως τις αποταμιεύσεις τους από το εξωτερικό, σε εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο αποπεμφθείς υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης δήλωσε ότι θεωρεί «ανάρμοστο» να στέκεται ο ίδιος ή η σύζυγός του στις ουρές των ΑΤΜ περιμένοντας την ανάληψη των 50€. Επειδή αμφότεροι διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, διαθέτουν πιστωτικές κάρτες χωρίς όριο αναλήψεων ή δαπανών.

Παραδόξως, την ίδια «ανάρμοστη» άποψη έχουν και όλοι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι οποίοι είχαν φροντίσει να σηκώσουν από τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών της Βουλής το σύνολο των χρημάτων που είχαν ανάγκη, χωρίς περιορισμούς και με τη δροσιά των κλιματιστικών.

Θα ήταν όμως ένα ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας προς τον ταλαιπωρημένο πολίτη («φοβιτσιάρη» τον αποκάλεσε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος) αν μάθαινε ότι το σύνολο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αποφάσισε να επαναπατρίσει τα χρήματά του.

Εκτός από θάρρος στους πολίτες, ο επαναπατρισμός των αποταμιεύσεων των στελεχών του οικονομικού επιτελείου, θα έστελνε μήνυμα αλληλεγγύης προς στον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι ο οποίος παραβιάζοντας το καταστατικό της ΕΚΤ και τις ισορροπίες στο διοικητικό του συμβούλιο, επιτρέπει ακόμη στις ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν ζωντανές.

Με τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν –ακόμη- τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται οριακά και να καλύπτουν τη διαφορά από τίτλους του χαρτοφυλακίου τους, δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κούρεμα των ενεχύρων που υπέστησαν από άλλο κούρεμα.

Ο Μηχανισμός Έκτακτης Ρευστότητας ( ELA) παραμένει σταθερός στα 89 δισ. ευρώ και δεν φαίνεται ότι μπορεί να αυξηθεί, χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα διαθέτουν ενέχυρα κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Μετά το κούρεμα των ενεχύρων που αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ύψους 14 δισ. ευρώ για τα ενέχυρα τα οποία έχουν ήδη δοθεί για τα 89 δισεκατομμύρια ευρώ του ELA) το συνολικό απόθεμα των εγγυήσεων περιορίζεται σε περίπου 15 -16 δισ. ευρώ.

Η ρευστότητα που διαθέτουν οι τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι οριακή. Η ρευστότητα δεν καλύπτει μονο τη ροή των αναλήψεων, (τα 60 ευρώ από τα ATM’s) αλλά και άλλες πράξεις όπως αποπληρωμές λογαριασμών, δανείων κ.λπ.

Ο κ. Ντράγκι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δέχθηκε εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα, προχώρησε όμως στην παραπάνω απόφαση στο πλαίσιο μίας αυστηρής προειδοποίησης ενόψει της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για τη χώρα μας.

Ο κ. Τσακαλώτος που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Eurogroup, οφείλει να δώσει πρώτος το μήνυμα εμπιστοσύνης, μεταφέροντας το σύνολο της κινητής του περιουσίας που σήμερα βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού, στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα του οποίου την φερεγγυότητα υπερασπίζεται σθεναρά…

Χρήστος Κώνστας
http://www.paraskhnio.gr/eykleidi-nantia-giani-ferte-piso-ta-le/