06 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ! «Αυγή»: Δεν θα πωληθούν τα στεγαστικά δάνεια σε distress funds

Θετική αντιμετώπιση των στεγαστικών δανείων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης

Τέλος στα σενάρια για πώληση «κόκκινων» δανείων σε επενδυτικά κεφάλαια (funds), τουλάχιστον όσον αφορά τα στεγαστικά και εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βάζει το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο ετοιμάζεται να φέρει το ολοκληρωμένο πλαίσιο στο τέλος του Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή» τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια και εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ήδη προστατευμένα από funds, βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ενώ θα ακολουθηθούν βελτιωμένες εκδοχές του νόμου Κατσέλη.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, αναφέροντας: «Σε σχέση με την κύρια κατοικία, αυτή είναι προστατευμένη μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2015. Αναφορικά με τα επιχειρηματικά, το πλαίσιο είναι υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όμως, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, ''δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει την πώληση κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε distress funds'', προσθέτοντας ότι ισχύει ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ, ενώ θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στο νόμο Δένδια.

Υπέρ της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας και της ρύθμισης των κόκκινων δανείων τάχθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη σε συνάντησή της με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ενώ επισήμανε ότι οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές αναμένεται να αρθούν  στις αρχές του 2016.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το σύνολο των κόκκινων δανείων, το 5% είναι καταναλωτικά, το 65% μεγάλα επιχειρηματικά και το 35% στεγαστικά και δάνεια των μικρομεσαίων.

«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει θετική αντιμετώπιση των στεγαστικών και των δανείων των μικρομεσαίων» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, ενώ όπως ανέφερε χθες, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους η ρύθμιση για τα ''κόκκινα'' δάνεια αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνα.