19 Νοεμβρίου 2015

Δεκαεφτά χώρες όπου το γυναικείο στήθος θεωρείται πιο επικίνδυνο από τα... όπλα

Σύμφωνα με μελέτη, σε αυτές τις χώρες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εξωφρενικά αυστηρές ποινές – όπως φυλάκιση, πρόστιμα και μαστιγώματα – αν εμφανιστούν σε δημόσιο χώρο γυμνόστηθες, αλλά μπορούν άνετα να κυκλοφορούν με όπλο στους δρόμουςΤο 2012, η κινηματογραφίστρια Λίνα Έσκο δημιούργησε το φεμινιστικό κίνημα Free the Nipple, το οποίο στρεφόταν ενάντια στους σεξιστικούς νόμους της Αμερικής αναφορικά με τις γυμνές εμφανίσεις σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τη δημιουργό και τους πολυάριθμους υποστηρικτές του κινήματος, που πλέον έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, η νομοθεσία τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες είναι γεμάτη εξωφρενικές διακρίσεις, που ενώ καθιστούν κολάσιμη την προβολή σημείων του γυναικείου σώματος (όπως οι θηλές) επιτρέπουν σε άντρες να επιδεικνύουν τα ίδια σημεία χωρίς καμία κύρωση.

Το συγκεκριμένο κίνημα έχει δεχθεί αρκετές επικρίσεις τους τελευταίους μήνες, με συλλήψεις των ακτιβιστριών του και αποκλεισμό σχετικών ομάδων από τα social media. Αυτός ακριβώς ο πόλεμος που δέχεται το #FreeTheNipple ώθησε την ερευνήτρια του ιστότοπου Clinic Compare, Σρίνα Πατέλ, να εκπονήσει μία συγκριτική μελέτη μεταξύ διαφόρων χωρών ανά την υφήλιο, για να αναδείξει την υποκρισία του νόμου σε πολλές από αυτές.

Όπως αναφέρει στον ιστότοπο Mic, η Πατέλ είχε παρατηρήσει ότι σε πολλές χώρες, η topless εμφάνιση των γυναικών θεωρείται περισσότερο προκλητική από καταστάσεις και συμπεριφορές που αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή, όπως η οπλοφορία.

Σύντομα η ερευνήτρια βρήκε αποδείξεις που επιβεβαίωσαν την παρατήρησή της, αφού εντόπισε όχι μία και δύο, αλλά 17 χώρες όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εξωφρενικά αυστηρές ποινές – όπως φυλάκιση, πρόστιμα και μαστιγώματα – αν εμφανιστούν σε δημόσιο χώρο γυμνόστηθες, αλλά μπορούν άνετα να κυκλοφορούν με όπλο στους δρόμους, αφού το επιτρέπει ο νόμος.

Αν πιστεύετε ότι η λίστα των χωρών περιλαμβάνει μόνο μουσουλμανικές χώρες θα εκπλαγείτε δυσάρεστα, αφού σε αυτήν περιλαμβάνονται και κράτη που φημίζονται για τις πρωτοποριακές τους ιδέες, όπως η Μάλτα, η Ισλανδία και το Μονακό.

Αναλυτικά, οι χώρες που περιλαμβάνει η λίστα της ερευνήτριας είναι οι εξής: Μεξικό, Βραζιλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Μονακό, Ρωσία, Τουρκία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Σουδάν, Ιράκ, Πακιστάν, Σιγκαπούρη, Συρία, Ταϊλάνδη και ΗΑΕ.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τις ποινές για το...έγκλημα της προβολής του γυναικείου στήθους που, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, περιλαμβάνει φυλακίσεις και ξυλοδαρμούς.