26 Νοεμβρίου 2015

Μις Καναδάς: «Η Κίνα μού απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα»

Η 25χρονη νεαρή είναι οπαδός του Φάλουν Γκονγκ, ενός κινήματος διαλογισμού που έχει απαγορευτεί στην Κίνα - «Τώρα θα αρχίσουν να λογοκρίνουν και διαγωνισμούς ομορφιάς; Πόσο αξιολύπητοι είναι πια;», είπε η οργισμένη καλλονή

Μία Καναδέζα καλλονή ισχυρίζεται ότι της απαγορεύτηκε να ταξιδέψει στην Κίνα για να συμμετέχει στα καλλιστεία Μις Κόσμος 2015, που διοργανώνονται στη νότια νησιωτική επαρχία της Χαϊνάν.

Η Αναστέιζια Λιν, που στέφθηκε Μις Καναδάς τον περασμένο Μάιο είχε γεννηθεί στην Κίνα, προτού μετακομίσει στον Καναδά σε πολύ μικρή ηλικία με την οικογένειά της. Η 25χρονη έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια εναντίον της αυστηρής θρησκευτικής πολιτικής της χώρας καταγωγής της και είναι οπαδός του Φάλουν Γκονγκ, ενός κινήματος διαλογισμού που έχει απαγορευτεί στην Κίνα.

Όπως ισχυρίστηκε η νεαρή φοιτήτρια θεατρικών σπουδών από το Τορόντο, δεν στάθηκε δυνατό να επιβιβαστεί στην πτήση με ανταπόκριση από το Χονγκ Κονγκ, καθώς ένας Κινέζος αξιωματούχος την ενημέρωσε τηλεφωνικώς ότι δεν επρόκειτο να της παρασχεθεί άδεια προσωρινής διαμονής όταν θα έφτανε στο αεροδρόμιο της Χαϊνάν.

«Τώρα θα αρχίσουν να λογοκρίνουν και διαγωνισμούς ομορφιάς; Πόσο αξιολύπητοι είναι πια;», είπε η οργισμένη νεαρή στο Associated Press από το Χονγκ Κονγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο πριν όσο και μετά την στέψη της τον Μάιο, η Λιν διεξήγαγε μία εκστρατεία με σκοπό την ενημέρωση του καναδικού λαού για τις (συχνά βίαιες) διώξεις που υφίστανται οι ακόλουθοι του κινήματος Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, γεγονός που μάλλον έχει εξοργίσει την κινεζική κυβέρνηση.

Από το 1992 που άρχισε να διαδίδεται μέχρι το 1999 που άρχισε να διώκεται στην Κίνα, το Φάλουν Γκονγκ ήταν ένα αξιοσέβαστο όνομα και είχε βραβευτεί και υποστηριχτεί επίσημα από το ΚΚΚ ως μια εξέχουσα σχολή τσιγκόνγκ (ασκήσεων διαλογισμού).

Παρόλα αυτά, το 1999 ο τότε πρόεδρος-δικτάτορας Τζιάνγκ Ζεμίν που ήταν εξαιρετικά σκληροπυρηνικός, θεώρησε την μεγάλη δημοτικότητα του Φάλουν Γκονγκ ως απειλή και διέταξε να εξαλειφθεί.

Οι διωγμοί που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη απόφαση και συνεχίζονται μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν ακραία μέτρα όπως απόλυση από τη δουλειά, συκοφάντηση, εκφοβισμό, εγκλεισμό σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και δουλειά 14 ώρες τη μέρα, απάνθρωπα βασανιστήρια, μέχρι και θανατώσεις.