23 Ιανουαρίου 2016

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Ένας σπουδαίος πολιτικός άνδρας… ΠΑΣΟΚ->ΝΔ->ΣΥΡΙΖΑ->;;;

Ήταν παραμονές των εκλογών του 2012, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, με τον αέρα του διεκδικητή της εξουσίας, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ3 και τον “Λαβύρινθο”. Ο παρουσιαστής της εκπομπής τον υποδέχεται με θέρμη κι ως απόδειξη των αισθημάτων του προς τον μελλοντικό πρωθυπουργό, του προσφέρει…
ζιπουνάκια για τον αγέννητο τότε Ερνέστο.
Αμήχανος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται το δώρο, όμως, η κίνηση του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη προκαλεί πλήθος σχολίων, την αναπόφευκτη καζούρα, αλλά και σκεπτικισμό στους “παλιούς” Συριζαίους, που διαβλέπουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τα μωρουδιακά…


Δύο χρόνια μετά, κι αφού ο κ. Τριανταφυλλίδης κατάφερε να πλασάρει στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα τον εαυτό του ως το πρόσωπο του αγώνα για το άνοιγμα της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη, το όνομά του φιγουράρει στις λίστες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ…

Ποιος, όμως, είναι ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, που κατάφερε να αναστατώσει κυβέρνηση και κοινή γνώμη, προτείνοντας, μέσα από άρθρο του στην “Αυγή”, ούτε λίγο ούτε πολύ την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία;
Ήταν στη δεκαετία του ’80 όταν ο νεαρός Τριανταφυλλίδης ήρθε στη Θεσσαλονίκη από τα Γιαννιτσά ως νέος φοιτητής της φιλοσοφικής. Ήταν η εποχή της παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ και δεν αργεί να ενταχθεί στην ΠΑΣΠ και να αποδειχτεί ιδιαίτερα δραστήριος. Μετά το πέρας των σπουδών του στο ΑΠΘ και περιμένοντας τον διορισμό στο δημόσιο, ασχολείται με τη δημοσιογραφία που ανθούσε την περίοδο εκείνη. Ξεκινάει, λοιπόν, την καριέρα του από το TV Μακεδονία στο οποίο παίρνει πολιτική εκπομπή, ενώ η σχέση του με το ΠΑΣΟΚ διατηρείται το ίδιο θερμή, ιδιαίτερα με το εκσυγχρονιστικό κομμάτι και κυρίως τον Νίκο Γκεσούλη και τον Γιώργο Ρόκκο (μετέπειτα ΔΗΚΚΙ) που γίνεται και κουμπάρος του.
Με την εκλογή, λοιπόν, του Κώστα Σημίτη, ο ήδη διορισμένος από το 1997 ως φιλόλογος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης βρίσκει ανοιχτή πόρτα στην ΕΡΤ3, όμως, οι πολιτικές του φιλοδοξίες δεν είχαν σταματήσει. Έτσι, το 1998 διεκδικεί το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για να κατέβει για δήμαρχος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Γιαννιτσά. Η τοπική οργάνωση τον κόβει, όμως εκείνος επιμένει και κατεβαίνει ως αντάρτης. Παρότι δεν καταφέρνει να εκλεγεί, δεν τα πηγαίνει και άσχημα, όμως, αυτή η πρόσκαιρη ρήξη της σχέσης του με το ΠΑΣΟΚ τον οδηγεί εκτός ΕΡΤ3.


Αυτό δεν τον αποθαρρύνει και παρότι χαρακτηρισμένος Πασόκος, επικαλούμενος τη ρήξη, ρίχνει δίχτυα στον τότε νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος και τον αποσπά τελικά από το σχολείο όπου δίδασκε, στο γραφείο Τύπου της νομαρχίας το 2002, ενώ λίγο αργότερα επιστρέφει και στην ΕΡΤ3, διατηρώντας δηλαδή δύο θέσεις στο δημόσιο. Διακαής πόθος του ήταν να γίνει μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, απ’ όπου κοβόταν κάθε φορά που κατέθετε αίτηση, καθώς ήταν δημόσιος υπάλληλος, ιδιότητα ασύμβατη για το συνδικαλιστικό σωματείο. Η άνοδος του Καραμανλή δεν τον αφήνει… αδιάφορο.
Έτσι, μετά τον Ψωμιάδη ρίχνει δίχτυα και στον Παπαγεωργόπουλο και παίρνει και εκπομπή στο δημοτικό ραδιόφωνο, όπου μάλιστα έχει και μνημειώδη αντιπαράθεση στον αέρα με τον Γιάννη Μαγκριώτη.
Μέχρι, λοιπόν, τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων της ΕΡΤ με το νόμο Παυλόπουλου, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ήταν δημόσιος υπάλληλος αποσπασμένος στη νομαρχία του Ψωμιάδη, δημοσιογράφος στο δημοτικό μέσο του Παπαγεωργόπουλου, αλλά και δημοσιογράφος της ΕΡΤ3! Με το διάταγμα του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας υποχρεώνεται να επιλέξει μία από τις δύο δημόσιες θέσεις κι έτσι φεύγει από τη Νομαρχία, ενώ το 2005 μονιμοποιείται στην ΕΡΤ3 και η σύζυγός του.
Η πορεία του προς τη Βουλή, η οποία ξεκίνησε με τα… ζιπουνάκια, ουσιαστικά ολοκληρώθηκε όταν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έριξε “μαύρο” στην ΕΡΤ. Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης εντάχθηκε στον αγώνα, ψυχή τε και σώματι (ακόμη και η εμφάνισή του παρέπεμπε σε… αντάρτικο) και κατάφερε να πείσει πολλούς, κυρίως της πρωτεύουσας, μιας και οι της Θεσσαλονίκης γνώριζαν τη διαδρομή του, πως είναι το κατάλληλο πρόσωπο για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.


Η περίπτωσή του, μάλιστα, προκάλεσε μεγάλους τριγμούς στην κομματική βάση της Θεσσαλονίκης, καθώς σύσσωμο κόμμα, παράγοντες, ακόμη και απλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ από τα χρόνια του 3% επέμεναν να κοπεί από τη λίστα κατηγορώντας τον ως πολιτικό αριβίστα και αυλοκόλακα. Μάλιστα, λίγο μετά τις εκλογές του περασμένου Γενάρη, ο συντονιστής της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του κόμματος, Νίκος Σαμανίδης, παραιτήθηκε, εμμένοντας στη θέση του, ενώ όπως έγραψε ο ίδιος τη μέρα που ξέσπασε ο σάλος με τα δίδακτρα στο facebook “Θυμίζω, ότι ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης είναι προσωπική επιλογή του Τσίπρα. Τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο των εκλογών του Γενάρη κόντρα στην ομόφωνη, σχεδόν, απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης. Μετά από λίγους μήνες τον πρότεινε και για κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος.”
Κι αυτή ήταν η αλήθεια, καθώς παρά τη λυσσαλέα αντίδραση όσων γνώριζαν, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε μέχρι τέλους και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης του το ανταπέδιδε ως σκληρός υποστηρικτής του κι ακόμη σκληρότερος με όσους αποχώρησαν από το κόμμα μετά τη συμφωνία για νέο μνημόνιο.
Έτσι, γρήγορα έγινε και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και έπαιξε σημαντικό ρόλο για τα όσα αφορούσαν τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή την ΕΡΤ3 στο ξανάνοιγμα της κρατικής τηλεόρασης, αλλά και στην περίπτωση της ΔΕΠΘΕ και της απειλής λουκέτου.
Όμως, η επιμονή του Νίκου Παππά να αποτελεί το Τρίτο Κανάλι “παραμάγαζο” της Αθήνας, τον βρήκε απέναντι στον ισχυρό άντρα του Μαξίμου, αφού ο κ. Τριανταφυλλίδης υπερασπίστηκε ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, την αυτονομία της Θεσσαλονίκης, κι όπως λένε, αυτό ουσιαστικά πλήρωσε με τον παραγκωνισμό του.
Ο ίδιος αισθάνθηκε αδικημένος και ίσως έτσι ερμηνεύεται και η δήλωσή του που προκάλεσε σάλο, δηλαδή να αποφάσισε να ακολουθήσει μια γραμμή που κινείται στα όρια.

Δήμητρα Τσαμποδήμου
Μακεδονία
http://orthografos.blogspot.gr/2016/01/blog-post_39.html