12 Φεβρουαρίου 2016

Μητσοτάκης για προσφυγικό: Να προστατεύσουμε τον άνθρωπο αλλά και την ασφάλειά μας

Ευθύνες στη κυβέρνηση επιρρίπτει σε άρθρο του ο Πρόεδρος της ΝΔ και τονίζει «Θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο, αλλά και την ασφάλειά μας στο προσφυγικό».

Αυτό είναι το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο».

Κατηγορεί την κυβέρνηση οτι έμεινε πίσω από ιδεοληψίες, αδράνησε και έδωσε την εντύπωση πως η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη χώρα, όπως χαρακτηριστικά γράφει.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Τουρκία. «Τα νερά του Αιγαίου δεν θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ούτε και προσβολή για τον πολιτισμό μας που έχει στο κέντρο του το σεβασμό στον άνθρωπο».

Ολόκληρο το άρθρο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:
H Νέα Δημοκρατία κάνει το εθνικό της καθήκον
«H κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα καλείται να σεβαστεί ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα σύνορα και την ασφάλειά της.
Το πρώτο είναι καθήκον σύμφωνο με τον πολιτισμό μας και τον ανθρωπισμό που διαχρονικά χαρακτηρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Το δεύτερο είναι εθνική υποχρέωση και κορυφαία αποστολή, ώστε να μη μείνει η χώρα μας αφύλακτη. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε και στα δύο.
Η ευθύνη για τη σημερινή δραματική αυτή κατάσταση ανήκει πρώτα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες, αδράνησε εγκληματικά στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ανοχύρωτη χώρα.
Ανήκει, επίσης, στην Ευρώπη που καθυστέρησε να συλλάβει εγκαίρως το μέγεθος του προβλήματος. Και δεν στήριξε εγκαίρως με όλες της τις δυνάμεις μία χώρα-εταίρο που είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης σε μία περιοχή γεμάτη αστάθεια, εντάσεις και συγκρούσεις.
Μεγάλη ευθύνη ανήκει, τέλος, στη γείτονα Τουρκία, που αρνείται να εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανήκει στην Τουρκία που εμφανίζεται ότι, δήθεν, αδυνατεί να εκριζώσει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, παίζοντας γεωπολιτικά παιχνίδια με την αγωνία, τις ελπίδες και τον πόνο προσφύγων και μεταναστών.

Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι:
1. Να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε, ώστε να μη δώσει αφορμή και δικαιολογία σε εκείνους που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνθήκης Σένγκεν, αφημένη στην τύχη της. Στο πλαίσιο αυτό, τα κέντρα πρώτης υποδοχής πρέπει να γίνουν. Άλλωστε η έγκαιρη καταγραφή και ο διαχωρισμός σε πρόσφυγες και οικονομικούς, παράνομους μετανάστες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος.
2. Να εγκαταλείψει αμέσως η κυβέρνηση τις ιδεοληψίες και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ένας απέραντος καταυλισμός.
3. Να πεισθεί η Ευρώπη να εφαρμόσει ταχύτατα και αποτελεσματικά πολιτική χειροπιαστής αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα. Ουδείς δικαιούται να κουνά το δάχτυλο σε ένα λαό που μέσα σε οικονομική κρίση αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά να προστατεύσει και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Επίσης, ουδείς μπορεί να παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας. Ακριβώς για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η ουσιαστική παρουσία και η επιχειρησιακή ενίσχυση της Frontex.
4. Να ασκηθούν προς την Τουρκία πιέσεις από εταίρους στην Ε.Ε., έτσι ώστε επιτέλους, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να τελειώνει με τους άθλιους διακινητές και εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου.

Η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο του ρόλου της, αναλαμβάνει κάθε δυνατή πρωτοβουλία και δράση για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά αυτή η -εθνικών διαστάσεων- πρόκληση.
Η πρώτη και κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Εμείς, όπως πάντα, θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον.

Με νηφαλιότητα, αλλά και ανυποχώρητη αποφασιστικότητα.
Το μήνυμά μου είναι σαφές: Θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο, αλλά και την ασφάλειά μας.
Τα νερά του Αιγαίου δεν θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ούτε και προσβολή για τον πολιτισμό μας που έχει στο κέντρο του το σεβασμό στον άνθρωπο».