25 Μαΐου 2016

ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΟΡΟΪΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ! Υπόσχονται χαλάρωση των capital controls για το «νέο χρήμα»

Προς περαιτέρω ουσιαστική χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων οδεύει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η τεχνική προετοιμασία ώστε να δοθεί πλήρης ελευθερία κινήσεων στο «νέο χρήμα», δηλ. στα κεφάλαια που θα επιστρέψουν στις τράπεζες και στις εισαγωγές, έχει ολοκληρωθεί.

Όπως γράφει η Καθημερινή, επιτελικά τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα στη χαλάρωση των capital controls, έναν χρόνο μετά την επιβολή τους,

Να σημειωθεί ότι ακόμα ένα θετικό μήνυμα, αποτελεί η πιθανή απόφαση της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της στις 2 Ιουνίου για επαναφορά του waiver στους ελληνικούς τίτλους – εξέλιξη που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό; Την επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα μέχρι τις αρχές του 2015, την κατ' εξαίρεση, δηλαδή, αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων προγραμματίζεται από την κυβέρνηση να γίνει αμέσως μετά την επαναφορά της εξαίρεσης των ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με τις αλλαγές που προωθούνται, κάθε νέο ευρώ που θα μπαίνει στο τραπεζικό σύστημα, πχ από θυρίδες, στρώματα κλπ, θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει στην επιστροφή μέρους των χρημάτων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος.

Όπως πάντως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, η απελευθέρωση του νέου χρήματος θα πρέπει να συνοδεύεται από σταθερότητα, καθώς, διαφορετικά, θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποσυρθεί εκ νέου προσκαλώντας εκ νέου, καίριο πλήγμα σε τράπεζες και οικονομία.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο Νοεμβρίου 2014- Ιουνίου 2015, οπότε και επιβλήθηκαν τα cpaital controls, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 42 δισ. ευρώ, με τα 30 δισ. να παραμένουν εντός χώρας.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/trapezes/285714-pros-nea,-ousiastiki-xalarosi-sta-capital-controls