30 Ιουλίου 2016

Ρίο 2016: Η ιστορία των Αγώνων και οι καινοτομίες κάθε διοργάνωσης

Μετάλλιο δεν λάμβανε και ο τρίτος στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό θεσπίστηκε το 1904, ενώ το 1912 εκπροσωπήθηκαν για πρώτη φορά οι πέντε ήπειροι και οι γυναίκες... Η διοργάνωση εξελίσσεται και πολλά συνέβησαν για πρώτη φορά, αλλά διατηρήθηκαν.

Το 1928 αποφασίστηκε η ελληνική σημαία να εισέρχεται πρώτη στην παρέλαση των χωρών.
Ας δούμε όλες τις πρωτιές.

1896 - ΑΘΗΝΑ
- Ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, σε στίχους Κωστή Παλαμά και μελοποίηση Σπύρου Σαμάρα. Το 1958 επελέγη από την ΔΟΕ ως ο επίσημος Ύμνος του Ολυμπιακού Κινήματος.
- Δημιουργήθηκε η παράδοση να τυπώνονται γραμματόσημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην Αθήνα τυπώθηκε η πρώτη σειρά με 12 γραμματόσημα.
- Τυπώθηκε πρόγραμμα Αγώνων. Το εξώφυλλο, όπου φαίνονται στο βάθος το Καλλιμάρμαρο και ο Παρθενώνας, θεωρήθηκε αργότερα ως η πρώτη αφίσα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Ολυμπιακό δίπλωμα που δόθηκε για πρώτη φορά στους αθλητές, σχεδιάστηκε από τον ζωγράφο Νικηφόρο Λύτρα.
- Λειτούργησε, έστω και σε στοιχειώδη μορφή, το πρώτο Κέντρο Τύπου.
- Οι μεγάλες στιγμές των Αγώνων άρχισαν να καταγράφονται φωτογραφικά από την Kodak.
- Διεξήχθη στις 6 Απριλίου (25 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο) το πρώτο επίσημο αγώνισμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν ο α' προκριματικός των 100μ.
- Μετά από 1.527 χρόνια αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης. Την πρώτη ημέρα των Αγώνων (6 Απριλίου) ο πρώτος τελικός που διεξήχθη ήταν το τριπλούν, με νικητή τον Αμερικανό Τζέιμς Κόνολι, ο οποίος έγινε έτσι ο πρώτος σύγχρονος Ολυμπιονίκης.
- Τη δεύτερη ημέρα των αγώνων στις 7 Απριλίου (26 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο) αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «χρυσός» Ολυμπιονίκης της σύγχρονης εποχής. Ήταν ο νικητής της ξιφασκίας Λεωνίδας Πύργος.
- Μοιραία, ανέτειλαν και τα πρώτα «αστέρια» των Αγώνων, όπως οι Αμερικανοί Τόμας Μπαρκ, Τζέιμς Κόνολι, Ρόμπερτ Γκάρετ στον στίβο, οι Γερμανοί Χέρμαν Βεϊνγκάρτνερ και Καρλ Σούμαν στη γυμναστική και στην πάλη, ο Ούγγρος Άλφρεντ Χάγιος στην κολύμβηση, ο Γάλλος Πολ Μασόν στην ποδηλασία, ο Βρετανός Τζον Μπόλαντ στο τένις, ο Λεωνίδας Πύργος στην ξιφασκία και φυσικά ο Σπύρος Λούης, που έγινε και η μεγάλη μορφή της διοργάνωσης.

1900 - ΠΑΡΙΣΙ
- Μπήκαν στο πρόγραμμα ομαδικά αθλήματα και ανάμεσά τους το ποδόσφαιρο και η υδατοσφαίριση. Τα υπόλοιπα δεν διεξήχθησαν άλλη φορά.
- Γυναίκα κατέκτησε Ολυμπιακό μετάλλιο. Ήταν η Βρετανίδα Σάρλοτ Κούπερ, που επικράτησε στον τελικό του τένις.

1904 - ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ
- Αποφασίστηκε να παίρνει μετάλλιο και ο τρίτος.
- Ο Αμερικανός αθλητής της ενόργανης γυμναστικής Τζορτζ Άισερ είχε ξύλινο πόδι λόγω ακρωτηριασμού, κι έτσι έγινε ο πρώτος αθλητής με προσθετικό μέλος, που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα έξι στον αριθμό (3 χρυσά, 2 ασημένια, 1 χάλκινο), τα περισσότερα που έχει κατακτήσει ποτέ αθλητής σε μία μόνο ημέρα.

1908 - ΛΟΝΔΙΝΟ
- Έγινε η πρώτη τελετή έναρξης με επίσημο χαρακτήρα, η οποία κηρύχθηκε από τον Βασιλιά Εδουάρδο τον 7ο.
- Καθιερώθηκε στην τελετή έναρξης η επίσημη παρέλαση των χωρών με τις σημαίες τους.
- Ο αριθμός των αθλητών που έλαβαν μέρος ξεπέρασε το «φράγμα» των χιλίων (2.008).
- Αποφασίστηκε ο πρώτος να παίρνει χρυσό μετάλλιο, ο δεύτερος ασημένιο και ο τρίτος χάλκινο.
- Ακούστηκε για πρώτη φορά η φράση «Το σημαντικότερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη, αλλά η συμμετοχή». Ειπώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο του Λονδίνου Εθέλμπερτ Τάλμποτ, επαναλήφθηκε από τον Πιέρ Ντε Κουμπερτέν και καθόρισε το Πνεύμα των Αγώνων.

1912 - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
- Για πρώτη φορά υπήρξε εκπροσώπηση στους Αγώνες και από τις πέντε ηπείρους.
- Εμφανίζονται γυναίκες στην κολύμβηση.
- Εντάσσονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και οι Αγώνες Καλών Τεχνών, με πέντε κατηγορίες, την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Θα συνεχιστούν έως και το 1948 και η ΔΟΕ σε αυτές τις επτά διοργανώσεις θα δώσει συνολικά 146 μετάλλια.
- Για πρώτη φορά η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αντιμετωπίζεται ως εξίσου σημαντική με το αγωνιστικό μέρος, με αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί η διοργάνωση.

1920 - ΑΜΒΕΡΣΑ
- Έπαρση της Ολυμπιακής σημαίας με τους πέντε κύκλους, η οποία είχε εγκριθεί από τη ΔΟΕ το 1914.
- Δόθηκε ο Ολυμπιακός όρκος από τους αθλητές. Τον εκφώνησε ο Βέλγος ξιφομάχος Βίκτορ Μπόιν.
- Ο Αμερικανός Έντι Ίγκαν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1932 στο Λέικ Πλάσιντ, μετείχε με την αμερικανική ομάδα στο έλκηθρο και επίσης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Έτσι, έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία, που στέφθηκε Ολυμπιονίκης και σε Θερινούς και σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα «χρυσός».
- Με απόφαση της ΔΟΕ αποκλείστηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στον Α? Παγκόσμιο Πόλεμο, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τουρκία. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη απόφαση της ΔΟΕ με πολιτικό περιεχόμενο.

1924 - ΠΑΡΙΣΙ
- Αποφασίστηκε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας στην τελετή έναρξης, σε ένδειξη τιμής προς τη γενέτειρα του Ολυμπισμού, καθώς επίσης και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της διοργανώτριας χώρας.
- Ειπώθηκε η περίφημη ρωμαϊκή ρήση «citius, altius, fortius», που σημαίνει «γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα», από τον ιερέα του Τάγματος των Δομινικανών Ερίκ Ντιντόν, και η οποία υιοθετήθηκε από τον Πιέρ Ντε Κουμπερτέν ως «μότο» των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Ιδρύθηκε και λειτούργησε μια πρώτη μορφή Ολυμπιακού Χωριού.
- Έγινε η πρώτη ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση.
- Δημιουργήθηκε το πρώτο έμβλημα Αγώνων, αν και καθιερώθηκε το 1932.
- Εμφανίστηκε η πρώτη Ελληνίδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν η Λένα Βαλαωρίτη-Σκαραμαγκά, η οποία αγωνίστηκε στο τένις.

1928 - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
- Αποφασίστηκε η ελληνική σημαία να εισέρχεται πρώτη στην παρέλαση των χωρών, σε ένδειξη τιμής προς τη γενέτειρα του Ολυμπισμού, και η διοργανώτρια χώρα να εισέρχεται τελευταία.
- Άναψε Ολυμπιακή Φλόγα στον βωμό του σταδίου, η οποία όμως δεν προερχόταν από την Αρχαία Ολυμπία, και καθιερώθηκε να καίει σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων.
- Εμφανίζονται γυναίκες στον στίβο.
- Εμφανίζονται γυναίκες στην ενόργανη γυμναστική, αλλά μόνο στο ομαδικό.
- Παρατηρείται η πρώτη πράξη εμπορευματοποίησης, αφού οι Ολλανδοί διοργανωτές παραχώρησαν στην Kodak τα αποκλειστικά δικαιώματα φωτογράφησης των Αγώνων.
- Κάνει την... παρθενική εμφάνισή της η Coca Cola, καθώς η αποστολή των Η.Π.Α. φέρνει μαζί της 1.000 κιβώτια.

1932 - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
- Για τις απονομές των μεταλλίων χρησιμοποιείται το βάθρο των νικητών.
- Καθιερώνεται κατά την απονομή η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας του νικητή κάθε αγωνίσματος.
- Τοποθετούνται κάμερες στον τερματισμό, που καταγράφουν ηλεκτρονικά τις επιδόσεις (από την OMEGA).
- Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά εκφωνητής στον στίβο, ο οποίος ενημερώνει τους θεατές για τις επιδόσεις και τα ρεκόρ.
- Δημιουργείται και λειτουργεί το πρώτο οργανωμένο και πλήρως εξοπλισμένο Ολυμπιακό Χωριό.
- Διαφημίζονται οι Αγώνες από «αστέρες» του Χόλιγουντ, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Μαίρη Πίκφορντ, η Μάρλεν Ντίτριχ και ο Γκάρι Κούπερ.

1936 - ΒΕΡΟΛΙΝΟ
- Τελέστηκε στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας με πρώτη Πρωθιέρεια της σύγχρονης ιστορίας την Κούλα Πράτσικα.
- Έγινε η πρώτη σύγχρονη Λαμπαδηδρομία με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον Κωνσταντίνο Κονδύλη και τελευταίο τον Γερμανό αθλητή των δρόμων ημιαντοχής Φριτς Σίλγκεν, ο οποίος άναψε τον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου. Στο ταξίδι της η Φλόγα πέρασε από επτά χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχοσλοβακία, Γερμανία).
- Φυσικά κατασκευάστηκε και η πρώτη Δάδα. Ήταν από ατσάλι, είχε βάρος 500 γραμμάρια και ύψος 27 εκατοστά.
- Εντάσσεται στο πρόγραμμα το μπάσκετ.
- Η κυπριακής καταγωγής Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου γίνεται η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου, που παίρνει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
- Υπήρξε μερική τηλεοπτική μετάδοση με κλειστό κύκλωμα σε κινηματογραφικές αίθουσες της Γερμανίας.

1948 - ΛΟΝΔΙΝΟ
- Χρησιμοποιήθηκε στους Αγώνες το φώτο-φίνις.
- Η πρώτη κανονική τηλεοπτική κάλυψη Ολυμπιακών Αγώνων έγινε από το BBC, το οποίο κατέβαλε το ποσό των 3.000 δολαρίων για να αποκτήσει αυτό το δικαίωμα.

1952 - ΕΛΣΙΝΚΙ
- Πρώτη εμφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης. Μοιραία ο «ψυχρός πόλεμος» άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
- Εμφανίζονται γυναίκες και στο ατομικό της ενόργανης γυμναστικής.
- Δημιουργήθηκε η παράδοση να κόβονται αναμνηστικά νομίσματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία στη συνέχεια απέκτησαν συλλεκτική αξία.
- Το μάρκετινγκ εισβάλει για τα καλά στη διοργάνωση. Για πρώτη φορά δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο διεθνές εμπορικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή εταιρειών από ένδεκα χώρες.
- Οι Τσεχοσλοβάκοι Εμίλ Ζάτοπεκ και Ντάνα Ζατόπκοβα έγιναν το πρώτο ανδρόγυνο που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο και μάλιστα και οι δύο την ίδια ημέρα (24/7), ο πρώτος στα 5.000μ. και η δεύτερη στον ακοντισμό.

1956 - ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
- Για πρώτη φορά στην Ιστορία διεξάγονται Ολυμπιακοί Αγώνες στο νότιο ημισφαίριο της Γης.
- Πρώτη εμφάνιση του μποϊκοτάζ για πολιτικούς λόγους. Η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ιράκ απέχουν λόγω των γεγονότων στο Σουέζ, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία λόγω της εισβολής των Σοβιετικών στην Ουγγαρία (αν και η Ελβετία έλαβε τελικά μέρος στην ιππασία) και η Κίνα λόγω της συμμετοχής της Ταϊβάν στους Αγώνες.
- Στην κολύμβηση χρησιμοποιήθηκε το ημιαυτόματο ψηφιακό σύστημα χρονομέτρησης.
- Στην τελετή λήξης οι αθλητές όλων των χωρών μπήκαν στο στάδιο για πρώτη φορά πιασμένοι χέρι-χέρι, με σκοπό να στείλουν μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

1960 - ΡΩΜΗ
- Οριστικοποιήθηκε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου στις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων.
- Υπήρξε πλήρης τηλεοπτική κάλυψη και μετάδοση (μέσω Eurovision).
- Χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστές για την επεξεργασία αποτελεσμάτων (από την IBM).

1964 - ΤΟΚΙΟ
- Η ΔΟΕ καθιερώνει το έπαθλο «fair play». Οι πρώτοι που το κατέκτησαν ήταν δύο αδέλφια, οι Σουηδοί κωπηλάτες Λαρς Γκούναρ Καλ και Στινγκ Λέναρντ Καλ, επειδή σταμάτησαν την κούρσα τους για να βοηθήσουν δύο αντιπάλους τους, οι οποίοι βρέθηκαν στο νερό, όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα ανατράπηκε η βάρκα τους.
- Χρησιμοποιήθηκε κλειστό κύκλωμα έγχρωμης τηλεόρασης για τους δημοσιογράφους.
- Εντάσσεται στο πρόγραμμα το βόλεϊ και μάλιστα ταυτόχρονα για άντρες και γυναίκες.
- Στο βόλεϊ είναι η πρώτη γυναικεία συμμετοχή σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα.

1968 - ΜΕΞΙΚΟ
- Η Μεξικανή αθλήτρια του στίβου Ενριέτα Μπασίλιο γίνεται η πρώτη γυναίκα που θα ανάψει τον βωμό Ολυμπιακού σταδίου ως τελευταία λαμπαδηδρόμος.
- Δημιουργείται η πρώτη μασκότ Αγώνων, έστω και ανεπίσημα. Είναι ένα κόκκινο τζάγκουαρ χωρίς όνομα.
- Ο αριθμός των χωρών που έλαβαν μέρος ξεπέρασαν το «φράγμα» των εκατό (112).
- Πρώτη έγχρωμη μετάδοση, αλλά και για πρώτη φορά χρήση της αργής κίνησης (slow motion).
- Χρησιμοποιήθηκε στον στίβο ελαστικός τάπητας (ταρτάν).
- Εφαρμόστηκε έλεγχος ντόπινγκ.
- Μοιραία ανιχνεύθηκε και ο πρώτος ντοπαρισμένος αθλητής. Ήταν ο Σουηδός Χανς Γκούναρ Λίγιενβαλ, του μοντέρνου πεντάθλου, στον οποίο βρέθηκε ποσότητα αλκοόλ.

1972 - ΜΟΝΑΧΟ
- Καθιερώθηκε ο Ολυμπιακός όρκος και από τους κριτές. Τον εκφώνησε ο Γερμανός κριτής της ιππασίας Χάιντζ Πόλαϊ.
- Δημιουργείται η πρώτη μασκότ Αγώνων με την έγκριση της ΔΟΕ. Είναι ένα πολύχρωμο σκυλάκι και έχει το όνομα Βάλντι.
- Εμφάνιση τρομοκρατίας. Οι Αγώνες «βάφονται» στο αίμα από τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς μια ομάδα Παλαιστινίων, μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», εισέβαλε στο Ολυμπιακό Χωρίο και έπιασε ομήρους τους Ισραηλινούς αθλητές με αίτημα την απελευθέρωση Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές. Κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας, που έμεινε στην ιστορία ως η «Σφαγή του Μονάχου», σκοτώθηκαν 9 Ισραηλινοί αθλητές και 2 μέλη της αποστολής, 6 από τους 8 τρομοκράτες και 2 αστυνομικοί.

1976 - ΜΟΝΤΡΕΑΛ
- Η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρθηκε στον Καναδά με ακτίνες λέιζερ.
- Ανιχνεύθηκε η πρώτη ντοπαρισμένη αθλήτρια. Ήταν η σφαιροβόλος Ντανούτα Ροζάνι από την Πολωνία.

1980 - ΜΟΣΧΑ
- Η τελετή λήξης αποκτά ανάλογη αίγλη και λάμψη με την τελετή έναρξης. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στον... δακρυσμένο πρωταγωνιστή της τελετής, τον Μίσα, που ήταν η μασκότ των Αγώνων.

1984 - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
- Οι γυναίκες τρέχουν Μαραθώνιο.
- Η Μαροκινή Ναβάλ Ελ Μουταβακέλ στα 400μ. εμπόδια γίνεται η πρώτη γυναίκα από ένα ισλαμικό έθνος, που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
- Η Νεοζηλανδή τοξοβόλος Νέρολι Φέρχολ γίνεται η πρώτη αθλήτρια που αγωνίστηκε με αναπηρικό καροτσάκι σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
- Οι χορηγοί αποκτούν το δικαίωμα να εμφανίζονται μέσω προϊόντων που παράγονται ειδικά για τους Αγώνες.

1988 - ΣΕΟΥΛ
- Διεξάγονται οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά την άρση του υποχρεωτικού ερασιτεχνισμού, που έκανε η ΔΟΕ το 1986.
- Η διοργανώτρια πόλη αναλαμβάνει για πρώτη φορά να διοργανώσει και Παραολυμπιακούς αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία του Αθλητισμού, με πρωταγωνιστή τον Καναδό σπρίντερ Μπεν Τζόνσον, νικητή και παγκόσμιο ρέκορντμαν στα 100μ.
- Η Ανατολικογερμανίδα Κρίστα Λούντινγκ-Ροτενμπούργκερ έγινε η πρώτη αθλήτρια στην Ιστορία που κατέκτησε μετάλλιο σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες την ίδια χρονιά. Αρχικά στο Κάλγκαρι πήρε ένα χρυσό κι ένα ασημένιο στο πατινάζ ταχύτητας και έξι μήνες αργότερα κατέκτησε ένα ασημένιο στην ποδηλασία πίστας.
- Οι εκπρόσωποι του Τύπου ξεπέρασαν το «φράγμα» των δέκα χιλιάδων, καθώς διαπιστεύτηκαν 11.331, εκ των οποίων οι 4.978 ήταν του γραπτού Τύπου.

1992 - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
- Για πρώτη φορά μεταπολεμικά, όλες οι χώρες-μέλη της ΔΟΕ έστειλαν έστω κι έναν αθλητή.
- Πρώτη επίσημη εμφάνιση επαγγελματιών αθλητών του ΝΒΑ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η περίφημη «ντριμ τιμ» έγινε το επίκεντρο της διοργάνωσης και έφτασε με άνεση στο χρυσό μετάλλιο.
- Στις 6 Αυγούστου η Βούλα Πατουλίδου με τη νίκη της στον τελικό των 100μ. μετ? εμποδίων, γίνεται η πρώτη Ελληνίδα στην Ιστορία που στέφεται Ολυμπιονίκης.
- Ο Ούγγρος ξιφομάχος Παλ Ζέκερες γίνεται ο πρώτος αθλητής στην ιστορία, που κατακτά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1988) και σε Παραολυμπιακούς (1992), καθώς στο μεσοδιάστημα ένα αυτοκινητικό ατύχημα τον είχε καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι.
- Πρώτη εμφάνιση της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους και τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων.

1996 - ΑΤΛΑΝΤΑ
- Ο αριθμός των αθλητών που έλαβαν μέρος ξεπέρασε το «φράγμα» των δέκα χιλιάδων (10.318).
- Το ίντερνετ μπαίνει στη «ζωή» των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι, γίνεται η πρώτη άμεση ενημέρωση του κοινού ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.

2000 - ΣΙΔΝΕΪ
- Πρώτη συμμετοχή αθλητή στίβου σε Ολυμπιακούς Αγώνες και διάκριση, ενώ ήδη είχε στεφθεί Παραολυμπιονίκης. Ήταν η περιορισμένης όρασης Αμερικανίδα Μάρλα Ράνιαν, η οποία σε Παραολυμπιακούς το 1992 και το 1996 είχε κατακτήσει πέντε χρυσά μετάλλια, και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ έφτασε μέχρι τον τελικό των 1.500μ., όπου κατετάγη 8η.
- Επιτρέπονται οι επαγγελματίες παίκτες στο μπέιζμπολ.

2004 - ΑΘΗΝΑ
- Η Ολυμπιακή Φλόγα ταξίδεψε μέσω της Λαμπαδηδρομίας και στις πέντε ηπείρους, ενώ για πρώτη φορά πέρασε από Αφρική και Νότια Αμερική, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των 78.000 χιλιομέτρων. Πέρα από τους λαμπαδηδρόμους, χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά της αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο, βάρκα, ποδήλατο και μοτοσικλέτα.
- Ο αριθμός των χωρών που έλαβαν μέρος ξεπέρασε το «φράγμα» των διακοσίων (201).
- Οι εκπρόσωποι του Τύπου ξεπέρασαν το «φράγμα» των είκοσι χιλιάδων, καθώς διαπιστεύτηκαν 21.500.
- Για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή, διεξήχθη αγώνισμα στην Αρχαία Ολυμπία και συγκεκριμένα η σφαιροβολία ανδρών και γυναικών, με νικητές τον Γιούρι Μπιλόνγκ από την Ουκρανία και την Γιουμιλέιντι Κούμπα από την Κούβα.
- Στις 26 Αυγούστου η Εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε σε τελικό ομαδικού αθλήματος, καθώς και η πρώτη που κατέκτησε μετάλλιο (ασημένιο).

2008 - ΠΕΚΙΝΟ
- Εντάσσεται στο πρόγραμμα η κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα.
- Οι Αγώνες αναμεταδίδονται τηλεοπτικά με ψηφιακό σήμα σε High Definition.
- Σπάει για πρώτη φορά η Ολυμπιακή εκεχειρία, καθώς ανήμερα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, Ρωσία και Γεωργία ξεκίνησαν εχθροπραξίες για τη Νότια Οσετία.

2012 - ΛΟΝΔΙΝΟ
- Για πρώτη φορά όλες οι χώρες που μετέχουν (204) περιλαμβάνουν γυναίκες στις αποστολές τους.
- Καθιερώθηκε ο Ολυμπιακός όρκος και από τους προπονητές. Τον εκφώνησε ο Βρετανός προπονητής του κάνοε καγιάκ Έρικ Φάρελ.
- Ο Καναδός ιππέας Ίαν Μίλαρ γίνεται σε ηλικία 65 ετών ο πρώτος στην ιστορία που φτάνει τις 10 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρωτοεμφανίστηκε στη διοργάνωση του 1972, αλλά λόγω του μποϊκοτάζ που είχε κάνει ο Καναδάς στους Αγώνες της Μόσχας, απουσίασε αναγκαστικά το 1980. Θα μπορούσε δηλαδή να «μετρά» 11 παρουσίες. Σε όλη αυτή τη διαδρομή κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο το 2008.
- Ο 25χρονος Νοτιοαφρικανός Όσκαρ Πιστόριους γίνεται ο πρώτος αθλητής με προσθετικά μέλη (κάτω άκρα), που λαμβάνει μέρος στον στίβο και συγκεκριμένα στα 400μ., όπου κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά, ενώ συμμετείχε και στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4Χ400μ.
- Για πρώτη φορά οι Αγώνες αναμεταδίδονται και με σύστημα τριών διαστάσεων (3D High Definition).

2016 - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ
- Για πρώτη φορά οι Αγώνες διεξάγονται σε χώρα της Νότιας Αμερικής.
- Η ΔΟΕ δημιουργεί μια μικτή «Ομάδα προσφύγων», με δέκα αθλητές (6) και αθλήτριες (4), που θα αγωνιστεί υπό την Ολυμπιακή σημαία. Πέντε πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν, δύο από την Συρία, δύο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ένας από την Αιθιοπία, σε τρία αθλήματα, τον στίβο, την κολύμβηση και το τζούντο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ