01 Ιουλίου 2016

ΝΔ: Επιμένει για εκλογές με σύμμαχο τα ραβασάκια και τις... γκάφες

Στην πρώτη γραμμή ΕΚΑΣ, εκκαθαριστικά, ΕΝΦΙΑ και COSCO. Ποια η νέα στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η έμφαση στις επενδύσεις, το κλίμα και τον... λαϊκισμό. Ποια τα γαλάζια επιχειρήματα για τον εκλογικό νόμο και το σχόλιο για την δήλωση Βούτση.

Με το ΕΚΑΣ και την COSCO να βρίσκονται στην κορυφή της αντιπολιτευτικής της ατζέντας η ΝΔ δεν εγκαταλείπει το αίτημά της για παραίτηση της κυβέρνησης και άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Το αίτημα αυτό, όπως θεωρούν στη Συγγρού, θα αποκτά ολοένα και περισσότερους συμμάχους στη κοινωνία, από τη στιγμή που τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πλέον αρχίζουν να αποτυπώνονται εμπράκτως στις τσέπες των πολιτών. Πρώτη αφορμή, η περικοπή του ΕΚΑΣ από συνταξιούχους, με τη σειρά να παίρνουν διαδοχικά, μεταξύ άλλων, τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και ο ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου θα πρέπει να πληρωθεί τον Αύγουστο.

Όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «οι πολίτες βιώνουν με οδυνηρό τρόπο το ψέμα και την πολιτική εξαπάτηση των κυβερνητικών εταίρων και κάθε μέρα που περνά διαπιστώνουν ότι ο λογαριασμός γίνεται ολοένα και πιο βαρύς. Η οικονομική σφαγή συνταξιούχων και φορολογούμενων ξεκίνησε. Έχει ονοματεπώνυμο. ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τσίπρας –Καμμένος», σημειώνουν.

Η ΝΔ θα θελήσει να αξιοποιήσει αντιπολιτευτικά το κοινωνικό κλίμα που, όπως υποστηρίζει, αρχίζει να βαραίνει κι άλλο για την κυβέρνηση, με υψηλόβαθμο γαλάζιο κοινοβουλευτικό να σημειώνει: «Μέχρι τώρα αντιπολιτευόμασταν περισσότερο στη θεωρία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτά που έρχονται. Τώρα, δυστυχώς για τον κόσμο, έφτασε η ώρα αυτά που προειδοποιούσαμε να γίνουν πράξη».

«Σταθερό το καράβι»

Την ίδια ώρα, οι τελευταίες εξελίξεις με την πώληση του λιμανιού του Πειραιά και τις καταγγελίες της κινεζικής COSCO για αλλαγές που πραγματοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας στη συμφωνία, έδωσαν μία ακόμα αφορμή στην αξιωματική αντιπολίτευση για να υψώσει τους τόνους. Μάλιστα, κεντρικό ρόλο σε αυτό ανέλαβε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «επιτομή της υποκρισίας, της αναξιοπιστίας και της αναποτελεσματικότητας» και ζήτησε εκ νέου εκλογές. «Η χώρα έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση που θα κρατά σταθερό το καράβι, όχι μία κυβέρνηση που λέει άσπρο και εννοεί μαύρο και δυναμιτίζει το επενδυτικό κλίμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ζημιά, κατά τη ΝΔ, έχει ήδη γίνει στην εικόνα της Ελλάδας από την κυβέρνηση, την οποία εγκαλεί πως «διασύρει την χώρα και διώχνει τις επενδύσεις». Παράλληλα, συνεχίζει να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ με τον λαϊκισμό, κίνηση που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. «Ο λαϊκισμός δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Παραπλανεί τους λαούς, εξαπατά τους λαούς, χωρίς να λύνει κανένα πραγματικό πρόβλημα», λένε στη Συγγρού, προβάλλοντας και συγκρίνοντας παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών με σημερινές τους πράξεις.

Πολιτική σωσιβίου

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τη ρητορική της και στο θέμα του εκλογικού νόμου. Υποστηρίζει ότι η επιλογή της κυβέρνησης για απλή αναλογική «μοιάζει με πολιτική σωσιβίου» κι έχει τρεις στόχους: «Να διασωθεί, καθώς βλέπει να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, να παραπλανήσει και να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση, ενώ συμβαίνουν δραματικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία και τρίτον, να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο ουσιαστικά σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των συμφερόντων της χώρας».

Η χώρα, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, «δεν μπορεί να αντέξει πειράματα ακυβερνησίας», ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνουν και στη δήλωση του Νίκου Βούτση ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι». Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, «αν ο κ. Βούτσης, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνεται άνετα να ψηφίζει έναν εκλογικό νόμο μαζί με τη Χρυσή Αυγή, δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Νομίζω ότι επιβεβαιώνει τα μεγάλα πολιτικά αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η κυβέρνηση».

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr