10 Ιουλίου 2016

Ντάλας: Για σεξουαλική παρενόχληση είχε κατηγορηθεί ο εκτελεστής των αστυνομικών

Νέα στοιχεία για τον 25χρονο Μάικα Ξαβιέ Τζόνσον, τον ελεύθερο σκοπευτή που εκτέλεσε 5 αστυνομικούς στο Ντάλας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά το μακελειό που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ο 25χρονος που υπηρετούσε τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν, αναγκάστηκε να επιστρέψει στις ΗΠΑ επειδή τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση. Η καταγγελία έγινε από γυναίκα συνάδελφό του, η οποία ζήτησε ο Τζόνσον να παρακολουθηθεί από ψυχίατρο, ενώ έκανε αίτημα και για ασφαλιστικά μέτρα.

Μετά από την καταγγελία, αποφασίστηκε ο Τζόνσον να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Όπως σημειώνεται όμως, αν και ο στρατός είχε αποφασίσει να τον διώξει χωρίς τιμητική αποστράτευση, ο Τζόνσον αποστρατεύτηκε μήνες αργότερα και, μάλιστα, με «τιμητική αποστράτευση».

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Μέσων έχει μπει και η δραστηριότητα του 25χρονου στα κοινωνικά δίκτυα καθώς όπως ανακάλυψαν, ο δράστης της επίθεσης ήταν σε γκρουπ και ομάδες στο Facebook για την «μαύρη υπεροχή» όπως το Νέο Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων, το οποίο έχει ιδρυθεί στο Ντάλας, και η Ένωση Άμυνας Αφροαμερικανών, στην οποία ένας χρήστης λίγη ώρα μετά τη δολοφονία δύο μαύρων πολιτών σε Λουιζιάνα και Μινεσότα έγραψε: «Το γουρούνι πυροβόλησε και σκότωσε τον Αλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα! Εσείς και εγώ γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και δεν εννοούμε τις πορείες κάνοντας θόρυβο, ή τη συμμετοχή σε συγκεντρώσεις. Πρέπει να "κινητοποιήσουμε τους στρατιώτες!". Ήρθε η ώρα να επισκεφθούμε τη Λουιζιάνα και να οργανώσουμε ένα μπάρμπεκιου», έγραψε ο Μαουρισέλμ-Λέι Μιλέρ, ο οποίος λέγεται ότι είναι ένας εκ των ηγετών της οργάνωσης.

Άλλες σελίδες που ακολουθούσε ο δράστης της ένοπλης επίθεσης κατά των αστυνομικών είναι το «Έθνος του Ισλάμ», το Κόμμα Απελευθέρωσης των Μαύρων Ιππέων, καθώς και προφίλ για την ιστορία των Αφροαμερικανών, ενώ στο προφίλ του είχε ανεβάσει φωτογραφία στην οποία είχε υψωμένη τη γροθιά του και έγραφε «μαύρη δύναμη», και μία ακόμα με την παναφρικανική σημαία.

Πάντως σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή του Ντάλας, ο δράστης πριν εξοντωθεί από ρομπότ-βόμβα, είχε δηλώσει ότι δρούσε μόνος κι δεν συμμετείχε σε καμία οργάνωση. «Ο ύποπτος είπε ότι ήταν αναστατωμένος με τους λευκούς και ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς ανθρώπους, ειδικά λευκούς αστυνομικούς», σημείωσε ο αστυνομικός διευθυντής.

Ωστόσο άνθρωποι ο περιβάλλοντός του τον περιγράφουν ως αξιαγάπητο, ενώ τονίζουν ότι δεν ήταν πολιτικοποιημένος.

Τέλος, από την πλευρά του το κίνημα Black Lives Matter καταδίκασε τις ενέργειες του 25χρονου.