28 Σεπτεμβρίου 2016

«Γονάτισαν» 4 εκατ. φορολογούμενοι από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Αδυναμία καταβολής των φόρων τους δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι κάτι που φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων.

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι οι μισοί φορολογούμενοι «γονάτισαν» από τα σκληρά φορολογικά μέτρα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο δεν κατάφεραν να πληρώσουν το ποσό των 1,368 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη μειώνονται αυτό όχι μόνο δεν καταγράφεται στα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών αλλά αντιθέτως διαφαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή θα συνεχισθεί.
Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί φόροι ύψους 8,98 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται το ποσό αυτό να εκτιναχθεί στα 12 δις. ευρώ.

Η ίδια εικόνα αναμένεται και τον Σεπτέμβριο καθώς πολλοί φορολογούμενοι δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν μέρος των φόρων που ανέρχονται στα 1,8 δισ. ευρώ. Η σκληρή φορολογική πολιτική αναμένεται να επιτείνει τα προβλήματα στα νοικοκυριά καθώς όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο θα ξεδιπλωθεί το δεύτερο κύμα αυξήσεων σε καύσιμα καφέ, τσιγάρα και την σταθερή τηλεφωνία. Όσο αυξάνεται δηλαδή η φορολογία τόσο αυξάνονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Και αυτό σημαίνει ότι αρκετοί θα είναι αυτοί  που θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Προφανώς αυτό δεν το καταλαβαίνει το οικονομικό επιτελείο που αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δαπανών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι που θα οδηγήσουν στη μείωση της φορολογίας.

Και θα πρέπει η κυβέρνηση  να λάβει υπόψη της σοβαρά τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία αυτά αυξάνονται μήνα με τον μήνα, καθώς η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν δέχεται ουδεμία νύξη για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η σημερινή κυβέρνηση όπως φαίνεται θα είναι η πρώτη που θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε μαζικές κατασχέσεις ακινήτων και εξώσεις καθώς  θα πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως οι συμφωνίες με τους δανειστές, για την είσπραξη δημοσίων εσόδων.

Συνολικά 4.030.910 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και η Γ.Γ.Δ.Ε  έχει ξεκινήσει ήδη τις κατασχέσεις για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα για 774.321 οφειλέτες, έχει ήδη λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Με κατασχέσεις όμως απειλούνται ακόμη 1.541.970 οφειλέτες.  Σημειώνεται ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου, αυξήθηκαν από 695.074 σε 774.321. Δηλαδή, μέσα σε οκτώ μήνες επιβλήθηκαν 79.247 νέες κατασχέσεις.

http://www.liberal.gr/arthro/81061/oikonomia/2016/isongonatisansin-4-ekat-forologoumenoi-apo-ta-metra-tou-tritou-mnimoniou.html