28 Σεπτεμβρίου 2016

Πλήρης κάλυψη Τσίπρα στον Φίλη για τα θρησκευτικά κι ο αστείος Ιερώνυμος του στέλνει επιστολές για να κάνει νταντά τον Φίλη

Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα τα Θρησκευτικά πρέπει να διδάσκονται προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές «να καταλάβουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας», ειδικά με δεδομένο ότι στα σχολεία πλέον δεν βρίσκονται παιδιά μόνο μίας πίστης.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται την Εκκλησία, κι ότι οι παρατηρήσεις της θα είναι ευπρόσδεκτες στον διάλογο που θα ακολουθήσει τη φετινή σχολική χρονιά, οπότε και θα δοκιμαστούν οι αλλαγές.

Αποσαφήνισε ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις για το νέο σχολικό εγχειρίδιο θα ληφθούν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι υποστηρίζει τον ελιτισμό και τα σχολεία των λίγων, κι όχι την αριστεία και τα σχολεία των ίσων ευκαιριών.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εφάρμοσε πολιτικά κριτήρια και ευνοιοκρατία στις επιλογές ακαδημαϊκών και πρυτάνεων στα πανεπιστήμια, για να προωθήσει δικούς της ανθρώπους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επέκρινε την ιδέα του ιδιωτικού πανεπιστημίου, λέγοντας ότι δεν ταιριάζει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. «Τα κορυφαία πανεπιστήμια σε παγκόσμια κλίμακα είναι δημόσια, όχι ιδιωτικά», είπε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση του «εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πριν τις πανελλήνιες, μειώνοντας τα μαθήματα των προαγωγικών εξετάσεων σε τέσσερα.

Το σημερινό σύστημα, είπε, γεννά παιδιά που χάνουν την εφηβεία τους στο σχολείο και καταλήγουν να σιχαίνονται την εκπαίδευση.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/325980/pliris-kalupsi-tsipra-ston-fili-gia-ta-thriskeutika

Επιστολή Ιερώνυμου σε Τσίπρα: Σφοδρή κριτική σε Φίλη -«Μετατρέπει τα Θρησκευτικά σε κατηχητικό»

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Όπως εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος, η επιστολή προέκυψε από την επισκόπηση του εκπαιδευτικού υλικού και των οδηγιών προς τους δασκάλους και θεολόγους καθηγητές, που διατίθενται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) βάσει των νέων Προγραμμάτων Σπουδών (Π.Σ.) για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Στην επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος ασκεί σφοδρή κριτική προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την ρητορική που έχει ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα, ενώ στη συνέχεια αναλύει και σχολιάζει το νέο πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο «το συμπέρασμα είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών τώρα πλέον έγινε “κατηχητικό” μετά τις Υπουργικές Αποφάσεις της 13.9.2016, διότι προσπαθεί, με σαφή πολιτικά κριτήρια, να κατηχήσει και να στρατεύσει τους μαθητές σε μια εκκοσμικευμένη στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο. Παράλληλα συντηρεί μία θεολογικά ρηχή προσέγγιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκμηδενίζοντας την ιδιαιτερότητα του ορθόδοξου δόγματος και της χριστιανικής παράδοσης, αφού τα καταβιβάζει και τα μελετά στο επίπεδο του απλού κοινωνικού ή φιλοσοφικού κινήματος, όπως ο τροσκισμός ή η οικολογική κίνηση».

Διαβάστε την επιστολή.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/291147/epistoli-ieronymoy-se-tsipra-sfodri-kritiki-se-fili-metatrepei-ta-thriskeytika-se#ixzz4LXZBlIDV