29 Δεκεμβρίου 2016

Ψιλοχιόνισε το χειμώνα στην Αθήνα και έγινε πανικός-ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Στα λευκά «ντύθηκε» η πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας - Πυκνή χιονόπτωση στο κέντρο, ακόμα και στα νότια προάστια και τον Πειραιά - Ανοιχτές οι κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας - Προβλήματα στις μετακινήσεις - Χιονίζει στην Αθηνών-Λαμίας
Με χιόνια στο κέντρο της Αθήνας, ακόμα και στα νότια προάστια, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις ανέμους έφτασε το κύμα κακοκαιρίας που θα ταλαιπωρήσει τη χώρα τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή το βράδυ.

Από τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης ξεκίνησε πυκνή χιονόπτωση στην πρωτεύουσα. με αποτέλεσμα να το στρώσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στο Μαρούσι, την Αγία Παρασκευή, του Παπάγου, με τους οδηγούς στην Κηφισίας, την Μεσογείων και τους γύρω δρόμους να κινούνται με αργή ταχύτητα προς αποφυγή ατυχημάτων, ενώ ακόμη και στο κέντρο χιόνιζε.

Πυκνό χιόνι έπεσε όμως μέχρι και την Άνω Γλυφάδα, το Αιγάλεω, την Νίκαια, τον Κορυδαλλό και το Πέραμα, όπου το έστρωσε κανονικά. 

Από τα ξημερώματα στα λευκά έχει ντυθεί ο λόφος του Λυκαβηττού, το Κολωνάκι και όλες οι γύρω περιοχές. Χιονισμένη η Ακρόπολη, οι στύλοι του Ολυμπίου Διός, χιονισμένο και το μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη μπροστά από την Βουλή.

Την ίδια ώρα συνεργεία του δήμου ρίχνουν αλάτι σε όλους του κεντρικούς δρόμους προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτοί.



























Πεντέλη, ώρα 07:00

Πανοραμική εικόνα της Αττικής από την Πεντέλη, ώρα 07:45

Παγκράτι, ώρα 07:30

Γραμμές του τραμ, Νέος Κόσμος, ώρα 08:00

Ελληνικό, ώρα 06:30

Κορυδαλλός, ώρα 05:30

Πλατεία Αγίας Παρασκευής, ώρα 05:30

Λ. Κηφισίας, στο ύψος του Υγεία, ώρα 05:45

Παρ' όλα αυτά, στις κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά αλλά με πολύ προσοχή, ενώ δυσκολίες υπάρχουν στους πλευρικούς δρόμους που εξαιτίας του γεγονότος πως δεν «πατιούνται» αρκετά, το χιόνι προλαβαίνει να τους σκεπάσει.

Οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου φτάνουν μόνο μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη».

Πεντέλη, ώρα 07:00

Από το απόγευμα της Τετάρτης χιονίζει στην Πάρνηθα, ενώ λίγο πριν τις 8 το βράδυ διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος από το Ζυγό, με την τροχαία να συστήνει στους οδηγούς να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στην Πεντέλης - Νέας Μάκρης από την Διονύσου και στην Διονύσου από την Θησέως και πάνω.

Παπάγου, ώρα 03:30

Πυκνή ήταν η χιονόπτωση στα Βίλια και τα Δερβενοχώρια, με τους οδηγούς που έπρεπε να κινηθούν στο δρόμο προς το Πόρτο Γερμενό να πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Χαλάνδρι, Παπανδρέου και Παπανικολή, ώρα 05:30

Παπάγου, ώρα 04:00

Προβλήματα στον Καρέα - Κλειστός ο κεντρικός δρόμος

Προβλήματα παρατηρούνται νωρίς το πρωί στον Καρέα, όπου λόγω της χιονόπτωσης έκλεισε ο κεντρικός δρόμος. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων, ενώ όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, κάποια οχήματα ακινητοποιήθηκαν στην είσοδο της πόλης. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κατωπόδη, το πρόβλημα αναμένεται να αποκατασταθεί σύντομα.

Πλατεία Αγίας Παρασκευής, ώρα 05:30


Απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών στην εθνική - Χιονίζει από την νύχτα
Περίπου στις 7 το πρωί απαγορεύτηκε τελικά η κυκλοφορία των φορτηγών στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Αρχικά, η τροχαία σταματούσε τα βαριά οχήματα στα διόδια του Καπανδριτίου, με αποτέλεσμα περίπου στις 5 το πρωί να δημιουργηθεί ουρά 800 οχημάτων, που όμως απελευθερώθηκε μετά από μισή περίπου ώρα.

Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, ώρα 07:15

Προβλήματα στα πελάγη από τα Μποφόρ

Στο μεταξύ, προβλήματα παρατηρούνται και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των βοριάδων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ.

Γενικό απαγορευτικό απόπλου εξέδωσε το Λιμενικό για τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Δεν εκτελούνται ακόμα τα δρομολόγια των πλοίων Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη, Πρίνος-Καβάλα, Θάσος - Κεραμωτή, Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη, Αγία Μαρίνα - Νέα Στύρα.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων στη γραμμή Βόλος-Σποράδες.

Οι επιβάτες πάντως που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.


Δείτε βίντεο από τον χιονισμένο Υμηττό:


Ο καιρός σήμερα
Για σήμερα Πέμπτη αναμένονται χιονοπτώσεις στην κεντρο-ανατολική ηπειρωτική χώρα (από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα), αλλά και πρόσκαιρα σε χαμηλά υψόμετρα των νησιών του Αιγαίου και την Κρήτη, με τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στο υπόλοιπο Αιγαίο χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νότια, ενώ λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αναμένονται στα δυτικά και βόρεια, με παγετό τις πρωινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -6 ως 4 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στο ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα ως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 ως 9 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο από -5 ως 4 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -3 ως 7 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και τις πρωινές ώρες πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 ως 10 βαθμούς κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων στα νότια τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 ως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια. Από το απόγευμα θα χιονίσει και στο κέντρο της πόλης.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 και βαθμιαία 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 ως 4 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 ως 3 βαθμούς κελσίου.


Την Παρασκευή αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις σε Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα νησιά του Αιγαίου, με τοπικές καταιγίδες στην Κρήτη. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένονται εκ νέου φαινόμενα στις προαναφερόμενες περιοχές, αλλά και στις Σποράδες, Μαγνησία (Πήλιο). Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 7-8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 7-8 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 3-4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους στα βόρεια ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το Σάββατο και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αναμένεται να επικρατήσουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες, με μικρότερη όμως ένταση.