29 Δεκεμβρίου 2016

ΝΔ: Η κυβερνητική κλεψύδρα του Τσίπρα αδειάζει με γοργούς ρυθμούς

Ετοιμάζεται για «πόλεμο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να είναι απόλυτα προετοιμασμένος σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα πολλά σενάρια που κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας προγραμματισμένη συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ ήδη από την πρόσφατη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στη Γερμανίδα καγκελάριο το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Επίσης, τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, με έμφαση στο δυσανάλογο βάρος που πέφτει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη συνάντηση από την ημέρα που προγραμματίστηκε έχουν αλλάξει άρδην, καθώς η προσθήκη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πρόγραμμα την έχει αναβαθμίσει, με τους επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσπαθούν να τελειοπήσουν κάθε λεπτομέρεια του προγράμματος.

Στόχος είναι το σχέδιο που θα πάρουν στα χέρια τους η Αγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός κονομικών να περιλαμβάνει το πρόγραμμα που σκοπεύει να εφαρμόσει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην έξοδο της χώρας από την κρίση, κάνοντας ειδικές προβλέψεις για το καθεστώς φορολογίας με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις.

Στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρχει σαφής εικόνα για το αν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, είτε με υπαιτιότητα της κυβέρνησης είτε ως η μοναδική λύση.

Επιπλέον, μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και η εικόνα γύρω από τις ανχτές υποθέσεις, εκείνη της β’ αξιολόγησης και της απομείωσης του ελληνικού χρέους, μετά την επίσημη αλλαγή προεδρίας στον Λευκό Οίκο και τη λήψη αποφάσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν ΗΠΑ στο ελληνικό πρόγραμμα και στη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό.

Πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για «κλείσιμο» των δύο υποθέσεων, της αξιολόγησης και του χρέους, μέσα στον Μάρτιο, κάτι που θα θεωρηθεί ως μεγάλη αποτυχία για την ελληνική κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Από την πλευρά του επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας αξιολογούν τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως ιδιαίτερα σημαντική σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή πηγαίνει η χώρα σε εκλογές είτε όχι, αφού θεωρούν ότι η κυβερνητική κλεψύδρα του Αλ. Τσίπρα αδειάζει με γοργούς ρυθμούς και η ώρα που η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να κυβερνήσει πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα.

Με αυτό ως δεδομένο, στην οδό Πειραιώς επιθυμούν το σχέδιο διακυβέρνησης που θα τεθεί στην κρίση των εταίρων να έχει λάβει την έγκριση όσο το δυνατόν περισσότερων κυβερνήσεων, ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και να μην υπάρξει καθυστέρηση που μπορεί να αποβεί μοιραία για την ελληνική οικονομία.

Η συγκεκριμένη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα αποτελέσματα που προσδοκούν να έχει, από την οδό Πειραιώς εντάσσεται σε ένα δεύτερο πρόγραμμα περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο να συναντηθεί εκ νέου με τους ηγέτες τόσο των χωρών αυτών όσο και των κεντροδεξιών κομμάτων, με την αρχή να έχει γίνει από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Το 2017 άλλωστε είναι μια κρίσιμη χρονιά για πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω εκλογών και γενικότερης πολιτικής αστάθειας, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέλει να έχει ολοκληρώσει την παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, πριν πέσει πάνω στις πολιτικές εξελίξεις.