28 Δεκεμβρίου 2016

Μηχανική βλάβη και ανθρώπινο λάθος «έριξαν» το Τουπόλεφ -Τι έδειξε το μαύρο κουτί


Σε συνδυασμό λάθους του πιλότου και μηχανικής βλάβης οφείλεται η πτώση του Τουπόλεφ Tu-154 ανήμερα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με όσα «έδειξε» το μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το Interfax, το μαύρο κουτί κατέγραψε πρόβλημα στα πτερύγια (flaps) αλλά και εσφαλμένες κινήσεις του πιλότου, ωστόσο η έρευνα δεν έχει αποκαλύψει ακόμα γιατί παρουσιάστηκε το μηχανικό πρόβλημα.

Σημειώνεται πως τα flaps είναι τα μικρά πτερύγια που βρίσκονται στο πίσω μέρος των φτερών ενός αεροσκάφους και εκτείνονται τόσο κατά την απογείωση όσο και κατά την προσγείωση ώστε να δημιουργήσουν μεγαλύτερη άντωση, τη δύναμη που κρατά ένα αεροσκάφος στον αέρα.

Την ίδια στιγμή, άλλη πηγή προσθέτει ότι μπορεί μεγάλο βάρος της «ευθύνης» να πέφτει στο μηχανικό πρόβλημα, ωστόσο «δεν θα πρέπει να μην ληφθούν υπόψη και οι εσφαλμένες ενέργειες του πληρώματος κατά τη διάρκεια της απογείωσης».

Τις τελευταίες ώρες αναπτύσσεται η θεωρία που θέλει τους πιλότους να μην αντέδρασαν σωστά στο πρόβλημα με τα πτερύγια και έτσι το αεροσκάφος να συνετρίβη, συμπληρώνει στην ανταπόκρισή του το Interfax.