30 Δεκεμβρίου 2016

To «ανέκδοτο» για έξοδο στις αγορές με capital controls

Σε εορταστικό κλίμα βρισκόμαστε και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος βρήκε την ευκαιρία να πει ανέκδοτα. Μιλώντας κατά τη διάρκεια περιοδείας προεκλογικού τύπου στην Κόρινθο εκτίμησε ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα γίνει δοκιμαστική έξοδος στις αγορές ώστε από τα μέσα του 2018 η χώρα να δανειοδοτείται αποκλειστικά με εκδόσεις ομολόγων.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές το 2014 με πολυετή ομόλογα αλλά τότε ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντούσε την προσπάθεια και ο Σόιμπλε είχε άλλες βλέψεις.

Ομως ο κ. Τζανακόπουλος θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλός στις προβλέψεις του, όταν μάλιστα γίνονται για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ας ρωτήσει τον προκάτοχό του και σύντροφο Γαβριήλ Σακελλαρίδη πόσο βαρέως το φέρνει ακόμη όταν μία Τρίτη δήλωνε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν κεφαλαιακοί περιορισμοί στις τράπεζες και την Κυριακή αποφασίζονταν τα capital controls.

Ας απευθυνθεί στη Λούκα Κατσέλη, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2015 προφητεύει την άρση των capital controls και αυτά ακόμη υφίστανται και βασανίζουν την αγορά και τους πολίτες.

Ας θυμηθεί τι έλεγε ο κ. Τσίπρας στην περυσινή πρωτοχρονιάτικη συνέντευξή του όταν με ύφος γκουρού των αγορών προέβλεπε την άνοδο της τιμής της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, που έχει πάει στα τάρταρα.

Αλλά η αλήθεια με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεγάλη σχέση και οι προφητείες των κυβερνώντων συνήθως συγκρούονται με την πραγματικότητα.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιτόκιο άνω του 7,5% για δεκαετείς εκδόσεις και ξεπερνούν το 8% για διετείς ή τριετείς τίτλους γιατί τιμολογούν το υψηλό ρίσκο της χώρας. Οταν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν στην καλύτερη των περιπτώσεων και με υπογραφή επώδυνων δεσμεύσεων από την κυβέρνηση στα τέλη Ιανουαρίου και στη χειρότερη τον Ιούλιο οι αγορές θα είναι «κλειστές» για τα ελληνικά ομόλογα μέχρι να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Οταν όμως ο πρωθυπουργός τα βάζει με την ψυχή του Σόιμπλε και ο Τσακαλώτος με τον «ζουρλομανδύα» του Συμφώνου Σταθερότητας ποιος «τρελός» θα έρθει να επενδύσει τα λεφτά του στα ελληνικά ομόλογα;

Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση αποθαρρύνει την εισροή κεφαλαίων γιατί το πρόβλημα είναι κεντρικό. Τσίπρας και εμπιστοσύνη είναι έννοιες ασύμβατες. Για αυτό έχουμε capital controls, για αυτό στο Μαξίμου ονειρεύονται αγορές καταγγέλλοντας τη λειτουργία τους…

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ…

Αριστεροί είναι, όχι κορόιδα. Αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εμφανίζονται με χρυσές καταθέσεις στο εξωτερικό, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον παγκόσμιο καπιταλισμό εκ των έσω. Ομως τώρα εκπροσωπούν την κυβέρνηση και τη χώρα. Θα πρέπει να σπεύσουν όλοι να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και μάλιστα να το ανακοινώσουν σε όλους ως ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Ιδίως τα μέλη του οικονομικού επιτελείου όπως ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατυπώσει περίεργες απόψεις για διπλά νομίσματα και Geuro, θα πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα και να στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες.

Αλλά και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εμφανίζεται να έχει το 2014 μικρότερες καταθέσεις κατά 2 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Ο υπουργός οφείλει με μία δημόσια ανακοίνωσή του να δώσει εξηγήσεις για το πού μεταφέρθηκαν αυτά τα χρήματα.

Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ενώ κάθε χρόνο απαιτούνται πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων στο ασφαλιστικό σύστημα το υπουργείο Εργασίας πριμοδοτεί τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καταργώντας με εγκύκλιο, όπως αποκάλυψε χθες ο «Ελεύθερος Τύπος» την ποινή 10% που είχε θεσπιστεί με το τρίτο μνημόνιο. Πρόκειται για παράνοια που θα οδηγήσει σε νέο γύρο μειώσεων στις συντάξεις. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει «κρασάρει» από τη βουτιά στην απασχόληση και την έξαρση της μαύρης ανεργίας λόγω υψηλών εισφορών. Και όμως κάποιοι «έξυπνοι» στο υπουργείο δίνουν μπόνους στις πρόωρες συντάξεις για να καταρρεύσει γρηγορότερα το ασφαλιστικό στο σύνολό του.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

http://www.eleftherostypos.gr/apopseis/66008-to-anekdoto-gia-exodo-stis-agores-me-capital-controls/