10 Ιανουαρίου 2017

Αυξημένες οι εξαγωγές στο 11μηνο- Πρωταθλητές τα αγροτικά προϊόντα

Το πέρασμα σε θετικά πρόσημα για την αξία των εξαγωγών, σηματοδότησε ο Νοέμβριος του 2016, μήνας κατά τον οποίο ο κλάδος των πετρελαιοειδών είδε τις πιέσεις να περιορίζονται επιτρέποντας την «κεφαλαιοποίηση» της δυναμικής που εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι εξαγωγικοί κλάδοι της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Νοέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,2% (στα 2,21 δις ευρώ έναντι 2,12 δις του Οκτωβρίου του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει (για 5ο συνεχόμενο μήνα) και νέα αύξηση της τάξης του 11,1% ή κατά 166,1 εκατ. ευρώ.

Η θετική επίδοση του Νοεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 2,1% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους, στα 23,15 δις ευρώ, από 23,64 δις ευρώ του 11μήνου του 2015). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στο 11μηνο του 2016 καταγράφονται σχεδόν διπλάσιοι ρυθμοί αύξησης από ότι στο 10μηνο του ίδιου έτους (αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 1,2%).

Και αυτό γιατί η αξία των εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή διαμορφώθηκε στα 17,02 δις ευρώ από τα 16,67 δις του 11μήνου του 2015.

Με τους συγκεκριμένους ρυθμούς καθίσταται ακόμη περισσότερο εφικτή η κατάρριψη ενός ακόμη ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας (χωρίς τα πετρελαιοειδή) για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η αύξηση των εξαγωγών κατά τον περασμένο Νοέμβριο, προήλθε από τις χώρες της ΕΕ (+10,7%), παρά την ενίσχυση των πιέσεων στις συνολικές εξαγωγείς προς Τρίτες Χώρες (-2,3%). Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων το μερίδιο των χωρών της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 53% έναντι 47% των Τρίτων Χωρών.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν σε ποσοστό 13,8%, ενώ ανοδική ήταν και η πορεία των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (+6,4%). Με άλλα λόγια, το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ αποτελεί στο 65%, έναντι ποσοστού 35% των Τρίτων Χωρών.

Σε επίπεδο 11μήνου, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας πλέον καταγράφουν αύξηση κατά 2,6% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ υποχωρούν κατά 7,7% προς τον υπόλοιπο Κόσμο. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι αυξημένες κατά 5,2%, ενώ στις εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες διατηρείται το αρνητικό πρόσημο (-4%). Το μερίδιο των χωρών της Ένωσης διατηρείται σε επίπεδα άνω του 68% (68,2% έναντι ποσοστού 31,8% των Τρίτων Χωρών).

Η πορεία των εξαγωγών ανά κλάδο

Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος στο εξαγωγικό εμπόριο είναι το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή, κινήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο ανοδικά. Μάλιστα, 5 από τους 9 ανοδικούς κλάδους κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης, με πρωταγωνιστές τα αγροτικά προϊόντα (κυρίως φρουτολαχανικά και ελαιόλαδο), καθώς και τα βιομηχανικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες. Όπως ήδη έχει επισημανθεί τα πετρελαιοειδή υποχώρησαν σε ποσοστό 11,5%.

Σε επίπεδο 11μήνου του έτους, η αναλογία “ανοδικών”/ “πτωτικών” είναι πλέον μοιρασμένη, με 5 κλάδους να κινούνται υψηλότερα από τα επίπεδα του 2015 και 5 να υποχωρούν.

Να σημειωθεί ότι για την κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ εξαγωγών (χωρίς πετρελαιοειδή) του 2015, απαιτούνται επιδόσεις της τάξης του 1,3 δις ευρώ για τον τελευταίο μήνα του έτους. Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά ο Δεκέμβριος «υπόσχεται» εξαγωγές αξίας άνω του 1,5 δις ευρώ την τελευταία τριετία (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).