03 Ιανουαρίου 2017

Ποδαρικό Τσίπρα με 23.300 φορολογικούς ελέγχους -Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Αγριες διαθέσεις με το… καλημέρα δείχνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δίνοντας εντολή για ελέγχους με έμφαση στην τελευταία πενταετία.
Σύμφωνα με την Απόφαση που υπογράφει ο Γ. Πιτσιλής, μέσα στους μήνες που ακολουθούν θα πρέπει να ολοκληρωθούν 3.500 πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι- δηλαδή «ξεσκόνισμα» σε ό,τι κινείται στα λογιστικά βιβλία των ελεγχόμενων- καθώς και άλλοι 19.800 μερικοί έλεγχοι, όχι μόνο από τις αιχμές του δόρατος του ελεγκτικού μηχανισμού, δηλαδή τα Κέντρα Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και Μεγάλων Επιχειρήσεων, αλλά κι από τις Δ.Ο.Υ.

Με φόντο το μπαράζ των δικαστικών αποφάσεων, που απειλούν να «ξηλώσουν» εκατοντάδες ή χιλιάδες εκθέσεις ελέγχων αλλά και να ακυρώσουν τον ελεγκτικό σχεδιασμό, λόγω ακύρωσης των παρατάσεων παραγραφής υποθέσεων προ του 2005, το βάρος αυτών των 23.300 ελέγχων θα πέσει στο διάστημα 2012- 2016. Συγκεκριμένα, το 60% των ελέγχων θα καλύψει αυτήν την πενταετία, η οποία στην πραγματικότητα είναι το χρονικό διάστημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, της νέας φυγής κεφαλαίων και της έξαρσης της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής λόγω της διάλυσης των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

Όπως προκύπτει, άλλωστε, από τα αναλυτικά στοιχεία των εσόδων για τον Οκτώβριο, η ανασύνταξη των ελεγκτικών υπηρεσιών υπό την ομπρέλα της ΓΓΔΕ- που αποκτά πλέον και οικονομική αυτοτέλεια άρα και τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης διαχείρισης του έμψυχου δυναμικού- και η εφαρμογή έστω με καθυστέρηση ενός σχεδιασμού ελέγχων, συνέβαλαν στο να περιοριστεί η ασυδοσία ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς και να αυξηθούν αντιστοίχως τα έσοδα του ΦΠΑ.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ ενισχύθηκαν κατά 130,69 εκ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015 (ποσοστιαία μεταβολή 8,98%). Η κατηγορία εσόδων με τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτη τιμή είναι ο ΦΠΑ σε κάθε είδους λοιπές δραστηριότητες που εισπράττεται μέσω των Δ.Ο.Υ. , όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 129,81 εκ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 1,22 δις ευρώ. Όπως σημειώνει στο ειδικό της σημείωμα η ΓΓΔΕ, η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στους στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους της θερινής περιόδου (σ.σ. που συνοδεύτηκαν με πολλά «λουκέτα»), χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει κανείς ότι από τον Ιούνιο «τρέχει» η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr