10 Ιανουαρίου 2017

Δημοσκόπηση: Ο Φιγιόν κερδίζει χαλαρά την Λεπέν στον 2ο γύρο

Υποχωρεί η στήριξη στο πρόσωπο του Φρανσουά Φιγιόν, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ifop Fuducial, την οποία δημοσίευσε το Paris Match, ο Φιγιόν θα συγκεντρώσει το...

64% έναντι του 36% της Μαρίν Λεπέν, σε περίπτωση που ο υποψήφιος των συντηρητικών και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ομως, αν ο Φιγιόν τεθεί αντιμέτωπος με τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, τότε νικητής θα αναδειχθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με 52% έναντι 48% του αντιπάλου του, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση. Με την έρευνα αυτή επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα πρόσφατων σφυγμομετρήσεων, που δείχνουν τα ποσοστά του Φιγιόν για τον πρώτο γύρο των εκλογών να πέφτουν από 27,5%, που ήταν πριν από ένα μήνα, σε 24-25%, ανάλογα με το ποιος θα είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών.

Αν και η δημοσκόπηση προβλέπει ότι ο Φιγιόν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο, στον πρώτο θα είναι πίσω από την Λεπέν, η οποία συγκεντρώνει το 26,5%. Από την άλλη, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Μακρόν εξασφαλίζει το 17-20% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Ομως, σημειώνει το Reuters, θα πρέπει να υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει και μέρος των ποσοστών του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού που ανέρχονται σε 5,5-7%, σύμφωνα με την έρευνα, αν ο τελευταίος αποφασίσει να μην θέσει υποψηφιότητα.