03 Ιανουαρίου 2017

Στα 5,6 δισ. ευρώ τα «φέσια» του κράτους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους ιδιώτες

Η αποπληρωμή των συσσωρευμένων κρατικών χρεών στους ιδιώτες τον Νοέμβριο ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο οι ρυθμοί παραμένουν δυσανάλογα βραδείς ως αποτέλεσμα και της δημιουργίας νέων οφειλών.

Τα στοιχεία από το ΓΛΚ δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου μειώθηκαν στα 4,163 δις ευρώ από 4,718 δις ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων υποχώρησαν στα 1,440 δις ευρώ από 1,612 δις ευρώ τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά διαμορφώνονται στα 5,603 δις ευρώ.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Τον Ιούνιο- οπότε και συμφωνήθηκε με τους δανειστές η σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου- το σύνολο των χρεών ήταν 7,402 δις ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχαν μειωθεί κατά 1,799 δις ευρώ. Με βάση, όμως, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι πληρωμές για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ως το τέλος Νοεμβρίου ανέρχονταν στα 3,380 δις ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι την ώρα που ο Κρατικός Προϋπολογισμός πλήρωνε για τα χρέη του, δημιουργούνταν παράλληλα νέες οφειλές.

Το εντονότερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΕΟΠΥΥ, όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώνονται στα 1,339 δις ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα που για να ξανασυναντήσει κανείς θα πρέπει να ψάξει πριν από το Δεκέμβριο του 2015. Το παρήγορο είναι ότι το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου ο ρυθμός εξόφλησης έχει ενταθεί, ενώ συν τοις άλλοις στα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνονται ποσά rebate και clawback που δεν έχουν συμψηφιστεί ακόμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr