11 Ιανουαρίου 2017

ΦΩΤΟ-Ο χάρτης που καταθέτει ο Αναστασιάδης στη διαπραγμάτευση-Αυτοί οι 5 θα αποφασίσουν για το εδαφικό

- Στο τραπέζι των συζητήσεων της Γενεύης οι νέοι χάρτες της Κύπρου
- Το 1% που χωρίζει την Ελληνοκυπριακή με την Τουρκοκυπριακή πλευρά
- Στο μάξιμουμ αναμένεται να κινηθεί η πρόταση των τουρκοκυπρίων
- Δείτε τον χάρτη που θα προτείνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη
Το εδαφικό μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τις δύο πλευρές να παρουσιάζουν τους προτεινόμενους νέους χάρτες, με την ανακατανομή σε περιοχές και ακτογραμμή.

Η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης” παρουσιάζει μάλιστα έναν χάρτη που αναμένεται να καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά με το 28,2% του νησιού, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά, δηλώνει και επίσημα, πως θα καταθέσει χάρτη με ποσοστό 29,2% δικής της διοίκησης.

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση, μέσα από το 1% το οποίο τίθεται υπό συζήτηση για να υπάρξει συμφωνία σε χάρτη, δηλαδή 28,2%-29,2%, αν λάβει κανείς υπόψη το σύνολο της έκτασης της Κύπρου σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό και τα οποία περιλαμβάνουν δικαίωμα επιστροφής σε 100 χιλιάδες πρόσφυγες, επέκταση των ακτογραμμών υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, επιστροφή εδαφών που είχαν ψηλή συγκέντρωση πληθυσμού πριν το 1974 και εδάφη που έχουν ιστορική, αρχαιολογική ή θρησκευτική σημασία, αλλά και με βάση τους χάρτες που ετοιμάστηκαν στα σχέδια Ανάν 2 και 5, ένας πιθανός χάρτης τον οποίο μπορεί η Ε/κ πλευρά να καταθέσει ως αρχή για διαπραγμάτευση είναι ο ακόλουθος όπως τον ετοίμασε η εφημερίδα “Πολίτης”.


(Ο χάρτης αυτός, θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση και άρα, δεν μπορεί να θεωρείται ως ο χάρτης της συμφωνίας.)

Με χάρτη 29.2% οι Τουρκοκύπριοι

Εάν ο χάρτης που η τ/κ πλευρά θα καταθέσει στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2% δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ για τις συνομιλίες.

Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ε/κ πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τ/κ πλευρά.

Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα κ.α. Η ε/κ πλευρά φέρεται έτοιμη να αντιδράσει με 3-4 επιλογές σε αυτό που θα παρουσιαστεί ενώπιόν της.

ΠΗΓΗ: politis.com.cy

Αυτοί οι 5 άνθρωποι θα αποφασίσουν για το εδαφικό 

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενημέρωσε την Τετάρτη (11-01-2017) ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μπ. Mπουρτζού. Ο ίδιος τόνισε πως η συζήτηση για το εδαφικό θα γίνει σε πολύ... στενό κύκλο και θα συμμετέχουν μόνο πέντε άτομα.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ανάγκη η διάσκεψη να συνοδευτεί από ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε στις προτάσεις για 28,2% (που προκρίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά) και 29,2% (από την τουρκοκυπριακή πλευρά) στο εδαφικό, τονίζοντας ότι συζήτηση θα γίνει σε στενό κύκλο πέντε ατόμων (οι δύο ηγέτες, δύο εμπειρογνώμονες και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε). Εκεί θα γίνει και η παρουσίαση των σχετικών χαρτών και θα εξεταστεί αν αυτοί συνάδουν με τα συμφωνηθέντα με το εδαφικό.

Ερωτηθείς για την αυριανή Διάσκεψη, ο Μπ. Μπουρτζού τόνισε ότι για την επιτυχία της διάσκεψης δεν αποτελεί προϋπόθεση η ημερομηνία για το δημοψήφισμα. Το σημαντικό είναι, όπως τόνισε, να υπάρξει το πολιτικό πλαίσιο ή τουλάχιστον να φτάσουν οι δύο πλευρές σε αυτό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, έγινε συζήτηση προκειμένου να είναι ίδια ή παρόμοια η μεταχείριση των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο με εκείνη που απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες στο νησί, επίσης έγινε συζήτηση για το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του ομοσπονδιακού κράτους σε σχέση με εκείνες των συνιστώντων κρατών.

Μεταξύ άλλων θεμάτων τέθηκε και μια ενδεχόμενη αλλαγή του Συντάγματος της ενιαίας Κύπρου, ενώ η ισότητα στην εκπροσώπηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δικαστών στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, είναι θέμα το οποίο απασχολεί την τουρκοκυπριακή πλευρά. Γι' αυτό και σύμφωνα με τον Μπ. Μπουρτζού, η εν λόγω πλευρά παρουσίασε πρόταση για τη συγκρότηση μηχανισμού άρσης αδιεξόδων που μπορεί να προκύψουν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Συζητήθηκαν, τέλος, θέματα που άπτονται της οικονομίας και της αξιοποίησης των Κοινοτικών κονδυλίων.