08 Ιανουαρίου 2017

Βίντεο-σοκ από την Ιερουσαλήμ: Φορτηγό «ποδοπατά» και σκοτώνει στρατιώτες

Ένας Παλαιστίνιος έριξε σήμερα το φορτηγό του πάνω σε μία ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών σε έναν δημοφιλή πεζόδρομο της δυτικής Ιερουσαλήμ σκοτώνοντας τέσσερις και τραυματίζοντας 15 σε μία σκόπιμη επίθεση, ανακοίνωσε η αστυνομία και οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν πιθανώς υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.

Η αστυνομία ταυτοποίησε τον δράστη ως έναν Παλαιστίνιο από την προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ και ανακοίνωσε ότι "εξουδετερώθηκε". Στο παρμπρίζ του φορτηγού ήταν εμφανείς τρύπες από πάνω από 12 σφαίρες.

Η ίδια πηγή είπε ότι τα θύματα ήταν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας--όλοι 20άρηδες-- χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητά τους. Τα ονόματα των νεκρών στρατιωτών στο Ισραήλ δημοσιοποιούνται αφού προηγουμένως ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους.

"Γνωρίζουμε την ταυτότητα του δράστη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.΄Εχουμε αποκλείσει την Τζαμπέλ Μουκαμπάρ, τη συνοικία απ΄όπου προέρχεται και πραγματοποιούμε και άλλες ενέργειες στις οποίες δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

Στο βίντεο που ακολουθεί καταγράφεται η στιγμή που το φορτηγό «ποδοπατά» τους στρατιώτες που βρίσκονται έξω από ένα πούλμαν, περιμένοντας να επιβιβαστούν, ενώ γυρίζει πίσω για να πατήσει και όσους περισσότερους μπορεί. Οι σκηνές που ακολουθούν είναι συγκλονιστικές.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο από την στιγμή της επίθεσης - Σκληρές εικόνες



"Μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου κοίταξα στα αριστερά μου και είδα κάτι που μπορώ να το περιγράψω μόνο ως ένα φορτηγό που έτρεχε και με τίναξε στον αέρα", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 ένας φρουρός ασφαλείας.

"Ηταν θαύμα που το όπλο μου έμεινε πάνω μου. Πυροβόλησα προς ένα λάστιχο του οχήματος αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν είχε νόημα καθώς έχει πολλούς τροχούς και έτσι έτρεξα μπροστά από το όχημα και από γωνία πυροβόλησα εναντίον (του οδηγού) και άδειασα τον γεμιστήρα μου. Όταν σταμάτησα να πυροβολώ, κάποιοι από τους δόκιμους άρχισαν και εκείνοι να πυροβολούν".

Το οπτικό υλικό δείχνει πολλούς από τους στρατιώτες να εγκαταλείπουν τον τόπο της επίθεσης με τα όπλα τους. Ήδη εγείρονται ερωτήματα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης γιατί δεν άνοιξαν πυρ περισσότεροι στρατιώτες εναντίον του δράστη.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε δημοφιλή πεζόδρομο απέναντι από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσαν η αστυνομία και η υπηρεσία πρώτων βοηθειών, χαρακτηρίζοντας το συμβάν σκόπιμη επίθεση

«Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, μία σκόπιμη επίθεση» δήλωσε μία εκπρόσωπος της αστυνομίας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, το οποίο μετέδωσε ότι τα πτώματα «ήταν διάσπαρτα στο δρόμο».