12 Ιανουαρίου 2017

Ιστορικής σημασίας ημέρα για το Κυπριακό – Πρώτη φορά ανταλλάσσονται χάρτες

- Ανταλλάχθηκαν οι χάρτες μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς
- Από 28,2% ως 29,2% της έκτασης του νησιού κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση
- Το πρωί της Πέμπτης η διάσκεψη σχετικά με εγγυήσεις και ασφάλεια
- Κατέθεσε γραπτώς τις ενστάσεις του για τον χάρτη των Τουρκοκυπρίων ο Νίκος Αναστασιάδης
- Στη Γενεύη και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς
Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή πλευρά, αντάλλαξαν χάρτες στη συνάντηση της Γενεύης. Οι χάρτες αναμένεται να εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρειες από τους υπεύθυνους κτηματολογίου των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, ανέφερε στη δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, πως “υπάρχουν πτυχές και πρόνοιες του χάρτη που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά που δεν ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να καταθέτει γραπτώς τη διαμαρτυρία του.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ακόμα πως “οι χάρτες που κατατέθηκαν ήταν εντός του πλαισίου που συμφωνήθηκε στο Μοντ Πελεράν”. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο “η διαπραγμάτευση επί του εδαφικού θα συνεχιστεί όπως και η διαπραγμάτευση για τα άλλα κεφάλαια. Όπως είπε ο ίδιος: “Η αυριανή διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Μοναδικό θέμα της το κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας.”

Αργά το βράδυ, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, ενώ έπειτα ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων.


Οι αυριανές συναντήσεις του ΠτΔ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει το πρωί της Πέμπτης εκ νέου συνάντηση στις 09:30 (τοπική ώρα) με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ενώ αναμένεται ο ΠτΔ να έχει συνάντηση και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φθάνει στη Γενεύη και ο οποίος θα διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τον κ. Αναστασιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες.

"Κατάλληλοι οι χάρτες" λένε οι Τουρκοκύπριοι

Κατάλληλοι είναι οι χάρτες που κατέθεσαν οι δύο πλευρές σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού ο οποίος είπε ότι είναι στο πλαίσιο των ποσοστών που πρότειναν οι δύο πλευρές.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι με την παρουσία έξι ατόμων μελετήθηκαν οι χάρτες που κατατέθηκαν, προσθέτοντας ότι ήταν παρόντες οι δύο ηγέτες, ο ειδικός για τον χάρτη των ΗΕ, οι ειδικοί των δύο πλευρών και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μοντ Πελεράν.

Όπως είπε, διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες με την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με την συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.
"Ιστορική στιγμή"

Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο twitter, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.


Οι χάρτες που κατατέθηκαν

Η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης” παρουσίασε έναν χάρτη που αναμενόταν να καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά με το 28,2% του νησιού, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αναμενόταν να καταθέσει χάρτη με ποσοστό 29,2% δικής της διοίκησης.

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση, μέσα από το 1% το οποίο τίθεται υπό συζήτηση για να υπάρξει συμφωνία σε χάρτη, δηλαδή 28,2%-29,2%, αν λάβει κανείς υπόψη το σύνολο της έκτασης της Κύπρου σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό και τα οποία περιλαμβάνουν δικαίωμα επιστροφής σε 100 χιλιάδες πρόσφυγες, επέκταση των ακτογραμμών υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, επιστροφή εδαφών που είχαν ψηλή συγκέντρωση πληθυσμού πριν το 1974 και εδάφη που έχουν ιστορική, αρχαιολογική ή θρησκευτική σημασία, αλλά και με βάση τους χάρτες που ετοιμάστηκαν στα σχέδια Ανάν 2 και 5, ο πιθανός χάρτης που έχει καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως σχεδιάστηκε από την εφημερίδα “Πολίτης” έχει κάπως έτσι: