06 Ιανουαρίου 2017

Η Ιαπωνία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Σεούλ λόγω ενός αγάλματος «σκλάβας του σ@ξ»

Νέα ένταση στις σχέσεις Τόκιο - Σεούλ προκαλεί η τοποθέτηση από ακτιβιστές έξω απ’ το ιαπωνικό προξενείο στο Μπουσάν ενός αγάλματος, το οποίο αναπαριστά μια απ’ τις γυναίκες που χρησιμοποιούσε ως «σκλάβες του σ@ξ» ο ιαπωνικός στρατός κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μάλιστα η Ιαπωνία ανακάλεσε προσωρινά τον πρεσβευτή της στη Σεούλ.

Η Νότια Κορέα ζητούσε επί μακρόν αποζημιώσεις για τις Κορεάτισες που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν σε οίκους ανοχής για την ανακούφιση του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού.




Η Ιαπωνία λέει ότι η τοποθέτηση τον περασμένο μήνα του αγάλματος απ’ τους ακτιβιστές συνιστά παραβίαση μιας προηγούμενης συμφωνίας για το θέμα, που υπήρξε η μεγαλύτερη πηγή τριβής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το ύψους 1,5 μ ορειχάλκινο άγαλμα αναπαριστά μια νεαρή, ξυπόλητη γυναίκα που κάθεται σ’ ένα κάθισμα.

Έγινε σύμβολο της αδικίας που υπέστησαν οι «σκλάβες του σεξ» -ευρύτερα γνωστές με τον ευφημισμό «γυναίκες της ανακούφισης» του ιαπωνικού στρατού- και της απροθυμίας, όπως θεωρούν πολλοί Νοτιοκορεάτες, της Ιαπωνίας να ζητήσει συγγνώμη και να αποζημιώσει επαρκώς τις γυναίκες αυτές.


Πολλές απ’ τις περίπου 200.000 «σκλάβες του σεξ» του ιαπωνικού στρατού ήταν Κορεάτισες, ενώ άλλες κατάγονταν απ’ την Κίνα, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ταϊβάν.

Η σκιά που έριχνε το ακανθώδες αυτό θέμα στις διμερείς σχέσεις γιγάντωνε χρόνο με το χρόνο καθώς πολλές απ’ τις επιζήσασες είναι ηλικιωμένες και πεθαίνουν. Υπολογίζεται ότι στη Νότια Κορέα υπάρχουν ακόμη 46 «σκλάβες του σεξ»

θα μπορούσε να αναστρέψει το καθεστώς εχθρότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών.


Ένα άλλο παρόμοιο άγαλμα είχε τοποθετηθεί το 2011 έξω απ’ την ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ από ακτιβιστές με τη συμπλήρωση 1.000 διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Συνολικά 39 αγάλματα «γυναικών ανακούφισης» λέγεται ότι υπάρχουν στη Νότια Κορέα, ενώ ένα παρόμοιο άγαλμα στην Αυστραλία πυροδότησε προστριβές μεταξύ της κορεατικής και της ιαπωνικής κοινότητας.

Τι συνέβη στο τελευταίο περιστατικό
Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές τοποθέτησαν το άγαλμα στο Μπουσάν στις 28 Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο και προέβλεπε επίσημη συγγνώμη απ’ την Ιαπωνία και καταβολή ενός ποσού ύψους 1 δις γεν (8,6 εκ δολάρια) σε ένα ειδικό ταμείο για τις υπέργηρες πλέον Κορεάτισες «σκλάβες του σεξ». Οι επικριτές της συμφωνίας λένε ότι συνομολογήθηκε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των θυμάτων, ότι δεν υποχρεούται η Ιαπωνία να αναγνωρίσει τη νομική της ευθύνη και δεν προβλέπεται άμεση αποζημίωση των θυμάτων.

Η αστυνομία του Μπουσάν αρχικά απομάκρυνε το άγαλμα, αλλά λίγες μέρες αργότερα οι τοπικές αρχές επέτρεψαν την επανατοποθέτησή του.

Η Ιαπωνία λέει ότι η κίνηση αυτή συνιστά παραβίαση της συμφωνίας του 2015 για «οριστική και αμετάκλητη» διευθέτηση του ζητήματος.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε λέει ότι είναι σημαντικό να σεβαστούν τη συμφωνία και οι δύο χώρες κι απέσυρε το γενικό πρόξενο απ’ το Μπουσάν και τον πρέσβη στη Νότιο Κορέα.