11 Ιανουαρίου 2017

Κατοίκηση βραχονησίδων: Τον γύρο του κόσμου κάνει η πρόταση της κυβέρνησης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση την Δευτέρα στη βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας έκανε λόγο για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο όπως ανάφερε τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα “για εθνικούς κυρίως λόγους”.

Το πρακτορείο Sputnik που αναπαράγει την είδηση, πάει ένα βήμα παραπέρα, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τους “εθνικούς λόγους” που επιτάσσουν κάτι τέτοιο.

Από τον τίτλο κιόλας, αναφέρει “Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατοίκηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για να αποτρέψει τις τουρκικές διεκδικήσεις”.

Το κείμενο του Sputnik, αναφέρει χαρακτηριστικά, τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβρη, με τις οποίες αμφισβητούσε τη συνθήκη της Λωζάννης, ενώ κλείνει υπενθυμίζοντας πως “η διαμάχη για το Αιγαίο έχει προκαλέσει πολλές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από την δεκαετία του 1970, φέρνοντας τις δύο χώρες στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης το 1987 και το 1996. Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών ξεκίνησαν το 1999, όταν η Τουρκία συμφώνησε να λυθεί η διαφορά στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ.