02 Ιανουαρίου 2017

ΗΡΘΕ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΣΙΠΡΑ! Αυξήσεις φόρων σε τσιγάρα, καφέ και βενζίνη-«Παγίδες» στο χτίσιμο του αφορολόγητου

Τα μέτρα που ψήφισε τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση μπαίνουν πλέον σε εφαρμογή. Οι Έλληνες συναντούν το 2017 με ανατιμήσεις και νέους φόρους σε βασικά προϊόντα, τα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη ζωή όλων.

Σταδιακά τις επόμενες μέρες, οι Έλληνες θα αρχίσουν να διαπιστώνουν την καθημερινότητά τους να ακριβαίνει. Αρχικά σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ και στη συνέχεια με την έκδοση των πρώτων λογαριασμών σταθερής τηλεφωνίας αλλά και με την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά.

Συγκεκριμένα:

Καύσιμα
Αυξάνεται το Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο. Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης ο ΕΦΚ αυξάνεται κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Στο υγραέριο κίνησης η αύξηση φτάνει τα 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Τσιγάρα
Αυξάνονται οι ΕΦΚ στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο
Επιβάλλεται ΕΦΚ στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Καφές
Από την 1η Ιανουρίου θα επιβληθεί ΕΦΚ στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Σταθερή τηλεφωνία
Επιβάλλεται νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

ΦΠΑ στα νησιά
Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά, εκτός από αυτά που εξαιρέθηκαν με το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Κομισιόν αν προσμετρηθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές τότε το συνολικό βάρος για τους φορολογούμενους από 71,4 δισ. ευρώ φέτος αυξάνεται στα 75,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

«Γκρίζα» σημεία και «παγίδες» στο χτίσιμο του αφορολόγητου

Ποιες παγίδες κρύβει το υποχρεωτικό πλαστικό χρήμα

Ποιες αποδείξεις θα «χτίζουν» το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα
Αδιευκρίνιστο παραμένει έως και σήμερα ποιες δαπάνες μετρούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου, παρά το γεγονός ότι το νέο σύστημα τέθηκε ήδη σε εφαρμογή από την Κυριακή.

Ακόμα δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις αποδείξεις που θα «μετράνε» στην εφορία, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ότι θα μετρούν όλες εκτός από τα ενοίκια και τις δόσεις στεγαστικών δανείων, κι αυτό γιατί οι τράπεζες έχουν ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη δυσκολία διαχωρισμού των δαπανών που γίνονται με «πλαστικό» χρήμα.

Προκειμένου να έχουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

-10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
-15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
-20% για εισόδημα από 30.000,01. Το ανώτατο όριο αποδείξεων που απαιτεί η εφορία ανεξαρτήτως εισοδήματος ανέρχεται στα 30.000 ευρώ.

Όσο για τις ιατρικές δαπάνες, θα πρέπει να πληρώνονται με κάρτα για να «μετρήσουν» στο αφορολόγητο καθώς οι χάρτινες αποδείξεις από τον γιατρό, αν η δαπάνη έχει πληρωθεί με μετρητά, δεν θα αναγνωρίζονται.

Εφόσον οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με ηλεκτρονικά μέσα, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται στη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%.

Υπενθυμίζεται ότι το κατώτερο όριο πληρωμής με «πλαστικό» χρήμα μειώνεται στα 500 ευρώ από τα 1.500 ευρώ, ενώ ως κίνητρο θεσπίζεται και πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων (λοταρία) επί των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα», με το συνολικό ποσό να φτάνει ακόμα και τα 12 εκατ. ευρώ.