10 Ιανουαρίου 2017

Στα λευκά και παγωμένη ξύπνησε η Αττική: Κλειστά όλα τα σχολεία στο λεκανοπέδιο

Παγωμένη και στα λευκά ξύπνησε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής από τη χιονόπτωση που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας και συνεχίστηκε σε ορισμένες περιοχές και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τις πρώτες πρωινές ώρες είναι ο παγετός από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να μετατρέψει σε παγίδες τόσο σημεία του οδοστρώματος όσο και πεζοδρόμια.







Λόγω του χιονιά και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία στο λεκανοπέδιο. Η απόφαση ισχύει και για τα ιδιωτικά σχολεία με ελάχιστες εξαιρέσεις για να διευκολυνθούν οι γονείς, κυρίως μικρών παιδιών.

Σε κάθε περίπτωση και για την καλύτερη ενημέρωσή τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, «οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται από τους οικείους δήμους, οι οποίοι μπορούν να εκτιμήσουν επακριβώς τα προβλήματα ή μη που έχει προκαλέσει η χιονόπτωση».

Παράλληλα στον δήμο Αθηναίων δεν θα λειτουργήσουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής στις 7:30 το πρωί τα σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν είναι στις ακόλουθες περιοχές:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής:
Θα παραμείνουν κλειστά, κατόπιν συνεννόησης με τους Δημάρχους, τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής (Αχαρνές, Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Κορωπί, Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο, Παιανία, Παλλήνη, Σπάτα - Αρτέμιδα, Ραφήνα - Πικέρμι, Σαρωνικός, Ωρωπός).

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής:
Κλειστά θα παραμείνουν, τα σχολεία σε όλους τους δήμους της ΠΕ Δυτικής Αττικής.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα:
Κλειστά θα παραμείνουν, τα σχολεία σε όλους τους δήμους της ΠΕ: Κηφισιάς, Πεντέλης, Παπάγου – Χολαργού, Βριλησσίων, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης –Ψυχικού, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα:
Κλειστά θα παραμείνουν, τα σχολεία στους δήμους: Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου – Ταύρου, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου. Στο Δήμο Καλλιθέας κλειστά θα παραμείνουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού τομέα:
Κλειστά θα παραμείνουν, τα σχολεία στους δήμους: Ιλίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Περιστερίου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά:
Κλειστά θα παραμείνουν, τα σχολεία στους δήμους: Πειραιά, Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Νίκαιας - Ρέντη.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων:
Κλειστά θα παραμείνουν, τα σχολεία στους δήμους: Σαλαμίνας, Αίγινας, Αγκιστρίου, Τροιζηνίας, Πόρου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών:
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε 8 δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, δηλαδή στους δήμους Αθηνών, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής, Γαλατσίου, Ηλιουπόλεως, Δάφνης – Υμηττού, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.









Την ίδια ώρα η τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή κυκλοφορίας:

-Στη λεωφόρο Καρέα, από την Ηλιούπολη.
-Στη λεωφόρο Κατεχάκη, από την οδό Πίνδου.
-Στον περιφερειακό Λυκαβηττού, από την οδό Γλύκωνος.
-Στο Γαλάτσι, στις οδούς Πρωτοπαπαδάκη και Βενιζέλου.
-Στο Ψυχικό, στις οδούς Καρπενησιώτη και Μουσών.

Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία επίσης:

-Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου της περιοχής έως την περιοχή Ανατολή.
-Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.
-Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης 414.
-Aγίου Παντελεήμονος από Ξενίας μέχρι Πεντέλη.
-Αγίου Μερκουρίου στην Βαρυμπόμπη , από το ύψος της ταβέρνας «ΛΕΩΝΙΔΑΣ».

Παράλληλα, διακοπή της κυκλοφορίας έχει γίνει και από το 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θήβας, στο ρεύμα προς τη Θήβα, για τα φορτηγά, ενώ η κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κίνηση των οχημάτων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.


Η κακοκαιρία σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος είχε ενημερώσει εγκαίρως για την επέλαση του χιονιά, θα συνεχιστεί και σήμερα με πυκνή χιονόστρωση.

«Η ημέρα ξεκινά με πολύ πυκνές νεφώσεις και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα με εξάρσεις και υφέσεις σχεδόν στο σύνολο του νομού αλλά από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενίσουν και θα εντοπίζονται στις Βόρειες και Ανατολικές περιοχές και ουρανός θα παρουσιάσει μεγάλα ανοίγματα. Άρα οι όποιες χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες ωστόσο σε όλο το βόρειο τόξο του νομού θα είναι πάρα πολύ πυκνές κατά διαστήματα. Νωρίς το πρωί η θερμοκρασία στην Αθήνα θα είναι κάτω από το μηδέν (-1 βαθμούς Κελσίου) αλλά από το μεσημέρι και μετά το θερμόμετρο θα δείξει δύο έως τρεις βαθμούς πάνω από το μηδέν. Στα βόρεια προάστια ενδεχομένως να έχουμε ολικό παγετό» εξηγεί ο κ. Καλλιάνος.

Τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Χορτιάτη - Άγιου Βασίλειου Ν. Θεσ/νίκης λόγω χιονόπτωσης, παγετού και ολισθηρότητας του
οδοστρώματος ο δρόμος παραμένει κλειστός.

Θεσσαλία- Μαγνησία
Επ. Ο. Χανίων – Κισσού Μαγνησίας, στη διασταύρωση Χ/Κ «Αγριόλευκες», μέχρι τη διασταύρωση με την Επ. Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος). (Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτ-των, με ωφέλιμο βάρος άνω των 3,5 τόνων).

Λάρισα
Επ. Ο. Οδός Ελάφου - Σκλήθρου Αγιάς Λάρισας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Επ. Ο. Καλλιπεύκης, με όρια με Νομό Πιερίας, του Δήμου Τεμπών.

Στερεά Ελλάδα
Π.Ε.Ο. Λαμίας –Λάρισας, από 22ο έως το 51ο χλμ, βαρέων οχημάτων.