10 Ιανουαρίου 2017

Τι εξετάζουν στην Αντιτρομοκρατική-Τρομοκρατική επίθεση το χτύπημα με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Η επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 50, στις 6:18 το πρωί έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ.
Το τρομοκρατικό χτύπημα φαίνεται πως ήταν καλά μελετημένο, με τον δράστη (δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί αν ήταν ένα ή περισσότερα άτομα) να πραγματοποιεί τη δολοφονική επίθεση εναντίον των ΜΑΤ πάνω στην αλλαγή της βάρδιας. Από την επίθεση τραυματίστηκε -ευτυχώς ελαφρά- στην κοιλιακή χώρα και στον μηρό ένας αστυνομικός, ο οποίος έχει μεταφερθεί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.


Τι εξετάζουν στην Αντιτρομοκρατική
Ενα από τα σενάρια που εξετάζει η Αντιτρομοκρατική είναι η επίθεση να συνδέεται με τις συλλήψεις των προηγούμενων ημερών. Μάλιστα, αν και ακόμα είναι νωρίς και οι έρευνες είναι σε πρώιμο στάδιο, αξιωματικοί εκτιμούν πως ο τρομοκράτης είχε ως στόχο να δολοφονήσει αστυνομικό, γι' αυτό και οι δύο από τις σφαίρες καρφώθηκαν στην κλούβα της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί γιατί ο δράστης πυροβόλησε βολή κατά βολή, ρίχνοντας μόλις τρεις σφαίρες. Ενδεχομένως αυτό να έγινε είτε γιατί το όπλο έπαθε εμπλοκή είτε γιατί ο εκτελεστής φοβήθηκε και τράπηκε σε φυγή από το σημείο.

Παράλληλα, στην ΕΛ.ΑΣ. ως πιθανούς εκτελεστές της επίθεσης βλέπουν μέλη της Επαναστατικής Αυτοάμυνας, της οργάνωσης που είχε αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία στις 9 Οκτωβρίου, ενώ τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου πυροβόλησαν με καλάσνικοφ τα γραφεία της πρεσβείας του Μεξικού στο κέντρο της Αθήνας.


Πώς έγινε η επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ - Οι κινήσεις του ενόπλου
Η επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 50, πραγματοποιήθηκε στις 6:18 το πρωί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί -ευτυχώς ελαφρά- ένας αστυνομικός από τα πυρά ενόπλου. Ο αστυνομικός βρίσκεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου δέχεται τις περιποιήσεις των γιατρών και, σύμφωνα πάντα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, έχει τραύματα -πιθανόν από θραύσματα- στην κοιλιακή χώρα και στον μηρό.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δράστης της επίθεσης πυροβόλησε από μικρή απόσταση τρεις φορές, πιθανότητα με καλάσνικοφ, εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ, όπου επέβαινε η πρωινή διμοιρία που μόλις είχε αναλάβει υπηρεσία, αλλάζοντας τη νυχτερινή βάρδια.


Δύο σφαίρες στην κλούβα και μία στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Δύο σφαίρες τρύπησαν το παρμπρίζ του λεωφορείου, ενώ μία καρφώθηκε στο κτίριο του ΠΑΣΟΚ. Ο ένοπλος πιθανότητα βγήκε από την οδό Αραχώβης και αφού πυροβόλησε τρεις φορές, διέφυγε προς την περιοχή των Εξαρχείων. Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν περισυλλεγεί τρεις κάλυκες του όπλου της επίθεσης, που βρέθηκαν στην οδό Χ. Τρικούπη 57 και θα μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Ο δράστης αναζητείται, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν μόνος του ή συμμετείχαν και άλλα άτομα.


Γεννηματά: Σήμερα δεχθήκαμε δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα
«Σήμερα δεχθήκαμε δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα. Χτύπημα που είχε ως στόχο τους αστυνομικούς που φρουρούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ίδιο το κόμμα μας ως θεσμό της Δημοκρατίας. Επισκέφθηκα τον αστυνομικό που ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά».

Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έπειτα από την ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ που φρουρούσε τα γραφεία το κόμματος στην Χαριλάου Τρικούπη.

Αναφερόμενη στον τραυματία αστυνομικό τον οποίο επισκέφθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο η κ. Γεννηματά ευχήθηκε «γρήγορη ανάρρωση και τόνισε «είναι ένας από εμάς».

«Η επίθεση εναντίον του αφορά όλους μας», σημείωσε η κυρία Γεννηματά, που συνέχισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.


«Οι δολοφόνοι έδρασαν και αποχώρησαν ανενόχλητοι, εκμεταλλευόμενοι το άβατο των Εξαρχείων, που επιδεινώνεται με την ανοχή της Κυβέρνησης. Η κατάσταση αυτή στρέφεται πρωτίστως εναντίον της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα δε θα μείνουμε στις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες είναι γνωστές και τις οποίες έχουμε καταγγείλει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό», είπε συγκεκριμένα.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά προσηλωμένο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα σε εγρήγορση και συνεργασία για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα. Η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να νικήσει τους αρνητές της», κατέληξε.