13 Ιανουαρίου 2017

Άτακτη υποχώρηση Μαξίμου-Υπόσχεται στους δανειστές πολιτική δέσμευση

Μόνιμος πονοκέφαλος για τους κυβερνητικούς το μέτωπο της αξιολόγησης και οι απαιτήσεις των δανειστών. Οπως όλα δείχνουν, ο δρόμος που απομένει για να καταλήξουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές σε συμφωνία είναι δύσβατος.

Ενδεικτικό της φάσης στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, αποτελεί το γεγονός ότι η Αθήνα προσδοκά ευθέως «πολιτική λύση». Καθότι ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων-ακόμη-δεν έχει οριστεί.

Από το Μαξίμου καθιστούν σαφές σε όλους τους τόνους ότι το θέμα «δεν επιλύεται σε τεχνικό επίπεδο» όπως επίσης και ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσουν νέα μέτρα (για μετά τη λήξη του Προγράμματος) και να υλοποιήσουν παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους του ΔΝΤ. Και όλα αυτά την ώρα που η συμμετοχή- ή μη- του Ταμείου στο Πρόγραμμα παραμένει δυσεπίλυτη εξίσωση με τη Γερμανία να αξιώνει πλεονάσματα ύψους 3,5%.

Ανοιχτό το θέμα να δεσμευθούν πολιτικά
Το τοπίο, ωστόσο, παραμένει «θολό» ως προς τους συμβιβασμούς που καλείται να κάνει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό φινάλε στη διαπραγμάτευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου. Παρά αρκέστηκε να σημειώσει ότι «δεν υπάρχει η πρόθεση να αλλάξει το αφορολόγητο μετά το τέλος του προγράμματος».
Εξ’ αυτού του λόγου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αν ζητηθεί από την Αθήνα -να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που θα τίθενται σε εφαρμογή σε περίπτωση που καταγράφεται απόκλιση στόχων – η κυβέρνηση να δεσμευθεί πολιτικά. Και αφού δεν νομοθετεί, να δεσμεύεται μέσω άλλης οδού για το πώς και από πού θα κάνει περικοπές,αν βέβαια αυτό καταστεί αναγκαίο.

Χωρίς προθεσμία
Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι το Μαξίμου αποφεύγει πια μετ’ επιτάσεως να μιλά με συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Δεν είναι η ελληνική πλευρά η οποία πιέζεται διότι «δεν έχουμε άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτός που πιέζεται είναι η Ε.Ε. καθώς ανοίγει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη και δεν θέλουν να μπουν σε προεκλογικούς ρυθμούς με το βάρος του ελληνικού ζητήματος.

Εξηγώντας στη συνέχεια, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το QE προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση.