10 Ιανουαρίου 2017

Γλιτώσαμε τις αγκαλίτσες και τα σαλιαρίσματα…

Δεν ξέρουμε τι θα συνέβαινε αν δεν είχε κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. Ίσως τότε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έκαναν μία μεγάλη αγκαλίτσα με τον Αλέξη. Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία δεν θα ζητούσε εκλογές και πιθανότατα ο κύριος Πρόεδρος δεν θα έβλεπε παντού νεοφιλελεύθερους και Μινώταυρους…

Ο Κυριάκος, όμως, κέρδισε τις εκλογές, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και σε πείσμα όλων εκείνων που έστρωναν το χαλί στην συναίνεση με την Αριστερά, μέσω οικουμενικών λύσεων και με τελικό προορισμό την Ελλάδα του τέταρτου μνημονίου και της δραχμής.  Είναι ακόμη νωρίς για να πει κανείς με σιγουριά αν αυτά τα σενάρια έχουν αποδυναμωθεί ή όχι. Κατά πάσα πιθανότητα παραμένουν εν ζωή και περιμένουν την  αποτυχία του Κυριάκου για να μπουν και πάλι σε πλήρη λειτουργία…

Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η τελευταία πιθανότητα που έχει αυτή η χώρα για να παραμείνει γαντζωμένη στο άρμα του δυτικού κόσμου. Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αρκετό για να πούμε ότι ο Κυριάκος δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν θα υπάρξει «άλλη φορά».

Έχει πιθανότητες να κερδίσει αυτή την μάχη ο Κυριάκος; Να μην ξεχνάμε ότι  διάφοροι φωστήρες της … πεφωτισμένης Δεξιάς δεν του έδιναν ούτε τρίμηνο!  Τον αντιμετώπισαν με μια αδικαιολόγητη οργή, σαν να πρόκειται για  μικρά παιδιά και να  τους έχει κλέψει τις  καραμέλες από τις τσέπες τους.

Τους διέψευσε! Όχι μόνο άντεξε, αλλά κατόρθωσε να κερδίσει  ποσοστά σε δημοσκοπήσεις που ο χώρος αυτός έχει να δει από την εποχή της πρώτης κυβέρνησης τους  Κωνσταντίνου του Καραμανλή του νεώτερου. Όσο για την Νέα Δημοκρατία; Αρχίζει και πάλι να θυμίζει κόμμα, με διαδικασίες, με όργανα, με αρχές και έναν σκοπό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας φιλελεύθερος άνθρωπος, ένας κανονικός άνθρωπος της εποχής του. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, δεν πρόκειται να γίνει και ούτε και χρειάζεται. Η χώρα είναι εκείνη που χρειάζεται επειγόντως φιλελεύθερες λύσεις  για να μπορέσει να ορθοποδήσει. Αυτό έχει να συμβεί στην Ελλάδα από τα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Κυριάκος έχει την οικογενειακή … μνήμη εκείνης της αποτυχίας. Ξέρει τι πρέπει να κάνει για να αυξήσει τις πιθανότητες του και μάλιστα σε ένα περιβάλλον – ναρκοπέδιο.

Έναν χρόνο μετά από την νίκη του Κυριάκου στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ η χώρα δεν είναι η ίδια. Η νίκη του Κυριάκου ήταν μία έκπληξη. Από εκείνες τις εκπλήξεις που συμβαίνουν σπάνια, αλλά την ώρα ακριβώς  που χρειάζεται να συμβούν. Μέχρι σήμερα ο Κυριάκος κερδίζει όλες τις μάχες που δίδει, επειδή είναι από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς που έχει ένα όραμα και την ίδια ώρα έχει και ένα σχέδιο για να το πετύχει. Κι είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η χώρα: Ένα πραγματικό σχέδιο κι όχι μόνο ένα σύνθημα.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

http://www.liberal.gr/arthro/105918/apopsi/th-mauridis/glitosame-tis-agkalitses-kai-ta-saliarismatai-.html