14 Ιανουαρίου 2017

Καρέ καρέ τα επεισόδια άπλυτων στη Βέροια πριν τα εγκαίνια γραφείων της ΧΑ [pics, vid]

Πέτρες, χημικά και οδομαχίες σημειώθηκαν το πρωί στη Βέροια. Αντιεξουσιαστές είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα εγκαίνια των ραφείων της Χρυσής Αυγής.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Χρυσαυγίτης πέρασε ανάμεσα από το πλήθος των συγκεντρωμένων αντιεξουσιαστών στην πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας και, όπως αναφέρουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, προκάλεσε λεκτικά τους συγκεντρωμένους.

Πολλοί του όρμηξαν και τον τραυμάτισαν. Η αστυνομία, που ενεργούσε με τις εντολές του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ημαθίας Γιώργου Τουλίκα αρχικά προσπάθησε να απωθήσει με τις ασπίδες και τα γκλομπς τους διαδηλωτές, καταφέροντας να τραβήξει από τους συγκεντρωμένους το πρόσωπο που δέχτηκε την επίθεση.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, πριν καν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί να προετοιμαστούν (με μάσκες ή κασκόλ), δόθηκε εντολή για χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Αυτή φαίνεται πως ήταν η αφορμή και όχι μόνο δεν εκτονώθηκε η κατάσταση, αλλά ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Επί μία ώρα, περίπου, σημειώθηκαν "οδομαχίες", με τον πλήθος των αντιεξουσιαστών να βρίσκεται στην οδό 16ης Οκτωβρίου. "Θύματα", πολλά ανοιγμένα κεφάλια, σπασμένα τζάμια ΙΧ και μερικές τζαμαρίες. "Πολεμοφόδια" οι πέτρες από τα ανενεργά συντριβάνια της πλατείας, που κανένα "μυαλό" που έλαβε μέτρα δεν θεώρησε πως ήταν σκόπιμο να απομακρυνθούν.

Αστυνομικοί με χρήση χημικών και "ντου" (είδαμε έναν αστυνομικό να σκύβει και να παίρνει πέτρα από κάτω αλλά δεν γνωρίζουμε αν την χρησιμοποίησε ως... όπλο καταστολής) καταφέρνουν τελικά να τους διαλύσουν και, μέσω της περιοχής παπάκια, κατεβαίνουν προς το Βυζαντινό μουσείο και μετά καταλήγουν στην πλατεία Δημαρχείου.

Στην πλατεία Δημαρχείου τα πράγματα έφτασαν πολλές φορές στα όρια, ενώ παράλληλα στα γραφεία της ΧΑ τελούνταν τα εγκαίνια... Αγιασμός από εντεταλμένο της Μητρόπολης και στη συνέχεια ομιλίες, τραγούδια και εμβατήρια...

Προς το παρόν, η ιστορία μένει εδώ. Ωστόσο, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρείται λήξασα η σημερινή ημέρα και νύχτα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την καρδιά των γεγονότων:

































πηγή: inveria