07 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΚΛΗΣΗ! Γλυτώνουν τα ισόβια οι 10 από τους 11 για το σκάνδαλο της Energa-"Πρότερος έντιμοσ βίος" ακόμα και γι' αυτή που έκοψε το βραχιόλι παρακολούθησης!

Η αναγνώριση ελαφρυντικών σε 10 από τους 11 καταδικασθέντες για το σκάνδαλο της Energa Hellas Power, τους γλυτώνει από την ισόβια κάθειρξη.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως αναγνωρίζοντας σε όλους του βασικούς εμπλεκόμενους το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ σε 3 από αυτούς αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Μεταξύ αυτών και στους εκπροσώπους των Εnerga - HellasPower, 'Αρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη στους οποίους αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη στους ίδιους, εκτός από τον Βασίλη Μηλιώνη. Η απόφαση του δικαστηρίου ευνοεί τους Αριστείδη Φλώρο και Νικόλαο Δεκόλη, που κηρύχθηκαν ένοχοι για συναυτουργία σε υπεξαίρεση σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50.

Νωρίτερα το δικαστήριο, έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα κατηγορουμένων επιστροφής χρηματικών ποσών, περίπου 83 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Σύμφωνα με την απόφαση, βάσει του νόμου, οι κατηγορούμενοι μπορούν να επιστρέψουν ποσά που αναφέρονται στο αδίκημα της λαθρεμπορίας. και όχι εκείνα που αφορούν την υπεξαίρεση. Εκτιμάται ότι το ποσό αυτό, που προκύπτει ως ζημιά του Δημοσίου είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των κατηγορουμένων που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η γυναίκα που έσπασε πριν λίγο καιρό το βραχιολάκι ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ο σύζυγος της. Στην κατηγορουμένη αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου ενώ στον σύζυγο της δεν αναγνωρίστηκε καμία ελαφρυντική περίσταση.

Στην πρόταση της η εισαγγελική λειτουργός έχει προτείνει ποινές μέχρι 18 χρόνια για την υπεξαίρεση και 10 χρόνια για το ξέπλυμα χρήματος, ενώ αναμένεται η τελική απόφαση του δικαστηρίου τόσο επί των ποινών, όσο και επί της αναστολής τους.