01 Φεβρουαρίου 2017

Πάνω από 100 παραβιάσεις τούρκικων μαχητικών-Άγκυρα: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα Ίμια

Σε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο επιδόθηκαν δύο τουρκικά F-16, με την Άγκυρα να απαντά άμεσα στην παρουσία του Πάνου Καμμένου στις βραχονησίδες των Ιμίων όπου έρριψε στεφάνι για τη συμπλήρωση 21 ετών από την κρίση.
Την ώρα που που το στρατιωτικό ελικοπτέρο στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου βρισκόταν στην περιοχή, το ένα τουρκικό μαχητικό πέταξε πάνω από τα Ίμια στις 7.43 το πρωί στα 25.000 πόδια, στις 7.57 το πρωί στα 24.000 πόδια, στις 8.25 το πρωί στα 17.000 πόδια και στις 8.41 το πρωί πάνω από την Καλόλιμνο στα 24.000 πόδια.

Όσον αφορά το δεύτερο αεροσκάφος πέταξε πάνω από τα Ίμια στις 7.59 το πρωί στα 25.000 πόδια, στια 8.24 το πρωί στα 17.500 πόδια, στις 8.27 το πρωί πάνω από την Καλόλιμνο στα 16.500 πόδια και στις 8.28 το πρωί πάνω από τα Ίμια στα 18.000 πόδια. Τα τουρκικά F-16 αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αποφάσισε να προβεί σε αυτή την κίνηση, έπειτα από τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες προέβη η Άγκυρα, όταν πυραυλάκατος με επιβαίνοντα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, περιέπλευσε τα Ίμια.

Άγκυρα: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο

Μήνυμα στην Αθήνα έστειλε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ, λίγο μετά τις νέες, μαζικές (πάνω από 100) παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στα Ίμια και την Καλόλιμνο την ώρα που ο Πάνος Καμμένος έρριπτε στεφάνι για τους πεσόντες της κρίσης του 1996. Τα τουρκικά F-16 αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Η Ελλάδα όπως και στα Ίμια προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολλές βραχονησίδες, όμως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο» ισχυρίστηκε ο Καϊνάκ.

Όπως πρόσθεσε, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αποτρέψουν με κάθε τρόπο μια τέτοια εξέλιξη».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αποφάσισε την ρίψη στεφάνου έπειτα και από τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες προέβη η Άγκυρα, όταν πυραυλάκατος με επιβαίνοντα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, περιέπλευσε τα Ίμια.

Ας σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του στις 12 Ιανουαρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου, σχέδιο που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Ναυτιλίας με επιστολή που διαβίβασε ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός στη Βουλή.

Πηγή: http://www.skai.gr