07 Φεβρουαρίου 2017

Τι λέει το 12χρονο τσογλανάκι που έριχνε μπουνιές στον αστυνομικό

Μια σκηνή, κατά την επεισοδιακή επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελληνικό, που κράτησε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και η Ελληνική Αστυνομία διερευνά εάν πρέπει να αποδοθούν ή όχι ποινικές ευθύνες για το περιστατικό.

Ένας αστυνομικός που βρισκόταν ακριβώς πίσω από τον κ. Μουζάλα, αποτυπώνεται σε πρώτο πλάνο να σπρώχνει βίαια έναν ανήλικο πρόσφυγα και να του ρίχνει μπουνιά στον λαιμό.

Το αγόρι προηγουμένως και ενώ ο ένστολος το διώχνει με τα χέρια αντεπιτίθεται, τραβά τον αστυνομικό από το μπουφάν και με όση δύναμη έχει, φαίνεται να του ρίχνει μπουνιά στο πρόσωπο.

Το παιδί αυτό ονομάζεται Μαχεντίν, είναι 12 ετών και στη χώρα μας βρίσκεται μαζί με τη μητέρα, τον πατέρα και τα τρία μικρότερα αδέλφια του.

Ο μικρός Μαχεντίν και οι γονείς του μίλησαν στην εφημερίδα «Έθνος» για το περιστατικό με τον ένστολο, για το πώς αισθάνονται με τα όσα βιώνουν στο Ελληνικό, αλλά και για το ποια ήταν τα σχέδια τους όταν έφυγαν από το Αφγανιστάν για να έρθουν στη χώρα μας.

«Είμαι μια χαρά», είναι τα πρώτα λόγια του 12χρονου αγοριού η εικόνα του οποίου έχει αναπαραχθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη της επίσκεψης Μουζάλα στο Ελληνικό.

«Δεν πονάω, ούτε φοβήθηκα» λέει χαμογελαστός, καθώς έχει αφήσει για λίγο το ποδόσφαιρο που έπαιζε με άλλα παιδιά για να μιλήσει στην εφημερίδα.

Όταν βρέθηκε στο επίκεντρο των αποδοκιμασιών κατά του υπουργού, το μόνο που προσπαθούσε να κάνει ήταν να εξακριβώσει γιατί έχει μαζευτεί κόσμος σε εκείνο το σημείο, όπως δηλώνει ο ίδιος.

«Πριν γίνουν όλα αυτά έπαιζα μπάλα και η μαμά μου είχε πάει στο γήπεδο του χόκεϊ όπου βρίσκονται οι γιατροί. Μαζί της είχε πάρει τα μικρότερα αδέλφια μου, ηλικίας ενός έτους και δύο ετών. Έξω ήμουν εγώ με τον εννιάχρονο αδελφό μου, ενώ ο μπαμπάς μας είχε φύγει και είχε πάει στην πλατεία Βικτώριας. Προσπάθησα να περάσω για να μπω κι εγώ από την πίσω πλευρά της σιδερένιας πόρτας και έτσι να μάθω τι συμβαίνει» σχολιάζει ο Μαχεντίν.

«Η επίθεση που δέχθηκα από τον αστυνομικό ήταν άδικη και ο τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στους πρόσφυγες από τις αστυνομικές δυνάμεις πολύ κακός» προσθέτει ο 12χρονος που όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει επιχειρηματίας και ήδη έχει μάθει τις πρώτες του λέξεις στα ελληνικά στο «σχολείο» που έχει στηθεί μέσα στο Ελληνικό.

Μάρτυρες του σκηνικού, ωστόσο, κάνουν λόγο για κλωτσιές που δέχθηκε τόσο ο υπουργός όσο και ο αστυνομικός από κάποιους πρόσφυγες όταν η κατάσταση ήταν τεταμένη και δευτερόλεπτα πριν ο Μαχεντίν κατακτήσει τα περίφημα «15 λεπτά διασημότητας» του Άντι Γουόρχολ.

«Δεν έκανα κάτι κακό, ούτε χτύπησα ή κλώτσησα κανέναν. Αντέδρασα μόνο όταν ο αστυνομικός άρχισε να με τραβάει και να με διώχνει» επισημαίνει ο 12χρονος.

Πηγή: Έθνος