28 Φεβρουαρίου 2017

Κόντρα Καμίνη- Μίχαλου για ακίνητο του 1928 στο κέντρο της Αθήνας-Στα δικαστήρια η διαφορά

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη και του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου για τη χρήση του ιστορικού ακινήτου που βρίσκεται επί της οδού Αμερικής 8 στο κέντρο της Αθήνας.
Το κτίριο έχει ανακαινιστεί με χρήματα του ΕΣΠΑ με την υποχρέωση να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί Κέντρο-«Εκκολαπτήριο Επιχειρηματικότητας». Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης καταγγέλλει αυθαιρεσίες και προκλητικότητα από την διοίκηση του ΕΒΕΑ για το κτίριο που έχει ανακαινιστεί με χρήματα του ΕΣΠΑ.

«Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο κ. Μίχαλος, εκπροσωπεί έναν θεσμό χιλιάδων επαγγελματιών και έχει υποχρέωση να τιμήσει την υπογραφή του στην προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με τον δήμο Αθηναίων, που με σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ επισκεύασε το κτίριο, που επί μία 20ετία ρήμαζε» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι η συμπεριφορά της διοίκησης του ΕΒΕΑ προκαλεί προβληματισμούς.

Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία δήμου Αθηναίων – ΕΒΕΑ για το κτίριο της οδού Αμερικής 8, που επί σχεδόν 20χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο. Οι εργασίες επισκευής του κράτησαν 2 χρόνια και 2 μήνες και το κόστος του έργου καλύφθηκε κατά 1,4 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, κατά 1,2 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους και κατά 500 χιλιάδες ευρώ από τον δήμο Αθηναίων. Η μελέτη καλύφθηκε από το ΕΒΕΑ.

«Ακόμη και αν είχε ενστάσεις, ο κ. Μίχαλος θα έπρεπε να επικοινωνήσει μαζί μας, καθώς ζούμε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, και να αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου, αντί να πάει το πρωί και να αλλάξει κλειδαριές και να προκαλεί με ομάδα σεκιουριτάδων» δήλωσε ο κ. Καμίνης, τονίζοντας «ο δήμος Αθηναίων το πήρε, το έφτιαξε, υπογράφοντας εξ αρχής προγραμματική με το ΕΒΕΑ, το υπουργείο Πολιτισμού και την περιφέρεια Αττικής», προσθέτοντας ότι «στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το ΕΒΕΑ ώστε να εγκριθεί η προγραμματική συμφωνία».

Σήμερα είναι ένα στολίδι που κοσμεί το κέντρο της Αθήνας και σε λίγο θα το εγκαινιάζαμε, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απαντώντας στις δηλώσεις και στις ανακοινώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Προκειμένου να μην εκληφθεί η σιωπή μας στα ψεύδη και στην παράτυπη συμπεριφορά του Δημάρχου Αθηναίων ως αδυναμία, το ΕΒΕΑ γνωστοποιεί ότι ήδη έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε το ιστορικό του κτίριο επί της οδού Αμερικής 8 να λειτουργήσει σύμφωνα με την από 11.12.2013 προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ του Δήμου και του Επιμελητηρίου.

Επειδή όμως ο Δήμος Αθηναίων δεν τήρησε την προγραμματική αυτή σύμβαση και κατέλαβε εν αγνοία μας το ιστορικό κτίριο ιδιοκτησίας μας, τοποθετώντας στο εσωτερικό του γραφεία και εξοπλισμό εν κρυπτώ, εγκαίρως και πάλι τον ενημερώσαμε, με την αποστολή εξωδίκου, ότι θα προβούμε στην ανάληψη της χρήσης του ακινήτου μας.

Αυτό και μόνο πράξαμε, παρουσία δικαστικού επιμελητή και του νομικού μας συμβούλου. Η συνέχεια, βεβαίως, θα δοθεί στη δικαιοσύνη, καθώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε τη χρήση ενός κτιρίου που καταγράφει την ιστορία της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία εκτός από Κέντρο Ανάπτυξης (Θερμοκοιτίδα) Επιχειρηματικότητας, όπως προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση».

Η ιστορία του κτιρίου
Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ενώ σήμα κατατεθέν είναι το μεγάλο βιτρό με τον κερδώο Ερμή στην πρόσοψη. Έχει κτιστεί το 1928 σε οικόπεδο με εμβαδόν 320 τ.μ. και αποτελείται από πέντε ορόφους συνολικής επιφανείας 1.720 τ.μ., χαρακτηρίστηκε δε το 1982 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική προστασία, γιατί πρόκειται για αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της περιόδου του όψιμου νεοκλασικισμού των πρώτων δεκαετιών του αιώνα μας.

Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η λιτή και συμμετρική διάταξη της όψεως στην οποία ενσωματώνονται αξιόλογα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία, όπως είναι τα βιτρό, οι παραστάδες του ορόφου με επίκρανα, πάνω από τις οποίες διαμορφώνεται πλήρης θριγκός, καθώς και οι ανάγλυφες διακοσμήσεις. Στο εσωτερικό εξάλλου του κτηρίου ενδιαφέρον παρουσιάζουν η απόλυτα ορθολογιστική διάταξη των χώρων και τα έντονα νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία».



Το ΕΒΕΑ στεγάστηκε στο κτήριο της οδού Αμερικής περίπου ώς τα τέλη της δεκαετίας του '80, για να μετακομίσει στη συνέχεια στη νέα έδρα της οδού Ακαδημίας. Το κτήριο της οδού Αμερικής νοικιάστηκε για να στεγαστεί σ' αυτό, περίπου για μία δεκαετία, το «Atheneum», το οποίο και προκήρυττε τον Διεθνή Διαγωνισμό Μαρία Κάλλας.

Από τους σεισμούς του 1999 το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές και απαιτήθηκε ειδική μελέτη για τις εργασίες επισκευών και διαρρυθμίσεων, προκειμένου να γίνει ξανά ασφαλές, πλήρως λειτουργικό και εκμεταλλεύσιμο. Η διοικητική επιτροπή του ΕΒΕΑ τον Ιούλιο του 1999 ανέθεσε την προμελέτη για τη διαμόρφωση του κτηρίου στον καθηγητή του ΕΜΠ Δ. Παπαϊωάννου και τον Μάρτιο του 2000 ανέθεσε τη μελέτη «διαρρύθμιση, μεταρρύθμιση κ.λπ. του επί της οδού Αμερικής 8 κτηρίου ιδιοκτησίας ΕΒΕΑ για τη μετατροπή του σε επιχειρησιακό κέντρο».


Ωστόσο, ενώ το ΕΒΕΑ προσπάθησε επανειλημμένα να αποκαταστήσει τη λειτουργία του κτηρίου, λόγω του ότι δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία αυτό δεν έγινε δυνατό, λόγω των περίπλοκων και αλληλοσυγκρουόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και της Νομαρχίας.

Τελικά το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ αποφάσισε τη συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων προκειμένου το κτίριο να αποκατασταθεί, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για λόγους αισθητικής, με τελικό στόχο την εκμετάλλευσή του για παροχή υπηρεσιών προς την κοινωνία, υπηρεσιών που να σχετίζονται με τη φυσιογνωμία του επιμελητηρίου.


Ο δήμος από πλευράς του ο οποίος διαχειριζόταν το πρόγραμμα «Αθήνα ξανά», που χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του ΕΣΠΑ 2007-2013, συμπεριέλαβε και το συγκεκριμένο κτίριο για την ανάπλαση και αξιοποίησή του για χρήσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και τη δημιουργία κέντρων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.