16 Φεβρουαρίου 2017

Αποχώρησε ο Ακιντζί από τις συζητήσεις για το Κυπριακό-Δεν του άρεσε η σχολική επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος και αφού πήρε απαντήσεις αποχώρησε -Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν υπήρξε αποχώρηση απλά απλώς ολοκληρώθηκε η συνάντηση

Ούτε μια ώρα δεν κράτησε η συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ομόλογό του Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τη συνάντηση. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για το τι συνέβη αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπήρξε αντιπαράθεση για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης που επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε πως θα προβεί σε γραπτή δήλωση τις επόμενες ώρες και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τη σημερινή συνάντηση. Σε λίγο αναμένεται να κάνει δηλώσεις και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Δεν υπήρξε ένταση, λένε ελληνοκυπριακές πηγές 
Πληροφορίες από ελληνοκυπριακές πηγές αναφέρουν πως δεν υπήρξε ένταση στη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί. Απλώς ο Τουρκοκύπριος έθεσε το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος και αφού πήρε απαντήσεις από τον Νίκο Αναστασιάδη αποχώρησε.

Την ίδια ώρα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν αποχώρησε ο κύριος Ακιντζί αλλά απλώς ολοκληρώθηκε η συνάντηση. Αυτό που καθιστούν σαφές και οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε αποχώρηση από τις συνομιλίες αλλά από τη σημερινή συνάντηση.

Το χρονικό της συνάντησης
Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε στις 10:00 σε ατμόσφαιρα έντασης, η οποία δημιουργήθηκε από τις εκατέρωθεν δηλώσεις με αφορμή τροπολογία που ψήφισε η κυπριακή βουλή για ενδοσχολικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος το 1950.

Ο κ. Αναστασιάδης σε δήλωση του είχε αναφέρει ότι ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός «δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε: «Αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων;».

Χθες ο κ. Αναστασιάδης σε ομιλία του στη Λεμεσό τόνισε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε «από δικές μας περιττές ενέργειες, να αιτιολογούν την αποφυγή της ανάληψης των ευθυνών, εκείνοι που ευθύνονται για την κατοχή, τη διαίρεση, τους κινδύνους απόσχισης, τους κινδύνους τουρκοποίησης ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας».

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε χθεσινές του δηλώσεις, σημείωσε ότι όλες οι συναντήσεις των ηγετών είναι σημαντικές αλλά η σημερινή είναι κρίσιμη, λέγοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα «είναι να αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις ώστε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε μεταξύ των κοινοτήτων».

Μανώλης Καλατζής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ