13 Φεβρουαρίου 2017

Κομισιόν: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 με αστερίσκους

Ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία της τάξης του 0.3% επί του ΑΕΠ για το 2016 βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις, τονίζοντας πως η υπεραπόδοση των δεικτών της οικονομίας συνδέεται με την εφαρμογή του προγράμματος.
Με τον όρο της πιστής εφαρμογής του προγράμματος ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προβλέπει το 2017, ότι η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%.

Η ανεργία όμως παραμένει υψηλότερη της Ευρώπης στο 23.4% και αναμένεται σταδιακά να μειωθεί στο 22% το 2017 και στο 20.3% το 2018.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2016 θα διαμορφωθεί στο -1.1%. Με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος για το έτος 2015, η Επιτροπή εκτιμά πως η Ελλάδα το 2016, θα σημειώσει σημαντική υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1.5% του ΑΕΠ από τον αρχικό στόχο 0.5% του ΑΕΠ.

Ο πίνακας της Κομισιόν με τις προβλέψεις για την Ελλάδα το 2017



Την Τετάρτη Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί

Από τη πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ανακοίνωσε πως θα μεταβεί στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη, έπειτα από την ανακοίνωση των «καλών αυτών δεικτών», έτσι ώστε να παρέχει υποστήριξη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης.

Επίσης τόνισε πως προϋπόθεση για την συνέχιση της καλής πορείας είναι η εφαρμογή του προγράμματος και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.



Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Kομισιόν 


Στο 1,6% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδο Ευρωζώνης η Κομισιόν προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για τις προοπτικές της οικονομίας και του δείκτη τιμών καταναλωτή για φέτος. Συγκεκριμένα η Κομισιόν περιμένει η οικονομία να αναπτυχθεί φέτος 1,6% έναντι της αρχικής εκτίμησης για 1,5%. Ο πληθωρισμός περιμένει να αυξηθεί 1,7% έναντι της αρχικής εκτίμησης 1,4%.

Σύμφωνα με την Κομισιόν  για πρώτη φορά σε σχεδόν μια δεκαετία, προβλέπονται θετικοί αριθμοί ανάπτυξης για τις οικονομίες όλων των κρατών μελών της ΕΕ καθ' όλη την περίοδο των προβλέψεων (2016, 2017 και 2018). Ωστόσο, προειδοποιεί, ότι οι προοπτικές είναι πιο αβέβαιες απ΄ό,τι συνήθως.

Το πραγματικό ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ ακολουθεί ανοδική πορεία επί 15 συνεχή τρίμηνα, η απασχόληση αυξάνεται με σταθερό ρυθμό και η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται, αν και παραμένει αισθητά σε υψηλότερα επίπεδα απ΄ό,τι πριν από την κρίση. Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ο μοχλός της ανάκαμψης. Οι επενδύσεις εξακολουθούν να αυξάνονται αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Στις χειμερινές προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 1,6% το 2017 και 1,8% το 2018. Η αύξηση αυτή είναι ελαφρώς αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις (2017: 1,5 %, 2018: 1,7%) χάρη στις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και σε μια μάλλον δυναμική εκκίνηση το 2017. Η αύξηση του ΑΕΠ στο σύνολο της ΕΕ προβλέπεται να ακολουθήσει ανάλογη πορεία και να ανέλθει σε 1,8% το τρέχον και το επόμενο έτος (εαρινές προβλέψεις: 2017: 1,6%, 2018: 1,8%).

Οι κίνδυνοι απόκλισης από τις προβλέψεις είναι ιδιαίτερα υψηλοί, και μολονότι έχει αυξηθεί το ενδεχόμενο τόσο για ευνοϊκότερες όσο και για δυσμενέστερες εξελίξεις σε σχέση με τις προβλέψεις, η συνολική κατάσταση εξακολουθεί να τείνει σε δυσμενέστερες εξελίξεις.