09 Φεβρουαρίου 2017

Με πρόταση για περικοπές αφορολόγητου σε δόσεις και κόφτη στις συντάξεις το 2020, η κυβέρνηση στο EWG

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες για μια συμφωνία που θα επιτρέπει την άμεση επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση, διεξάγεται το απόγευμα η σύνοδος του Euro Working Group.

Ωστόσο, η πρόθεση της Αθήνας να υποβάλει στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών πακέτο προτάσεων για περικοπές στο αφορολόγητο και ένταξης της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων σε «κόφτη» από το 2019, αφήνει κάποια περιθώρια να αρχίσει να χτίζεται ένας συμβιβασμός που το πιθανότερο είναι πως στο τέλος θα είναι αρκετά πιο βαρύς από αυτό που έχει στο μυαλό της η ελληνική κυβέρνηση.

Παρά τις δημόσιες διαψεύσεις, βρίσκονται πλέον υπό διαπραγμάτευση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ τόσο η προληπτική νομοθέτηση της μείωσης στο αφορολόγητο όριο για ένα ποσό κοντά στις 7.200 ευρώ, όσο και η αξιοποίηση ενός διευρυμένου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης στον οποίο προτείνεται να προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και η ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου, εφόσον διαπιστωθεί εκτροχιασμός από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2020. Η πρόταση αφορά στη νομοθέτηση μιας πρώτης δόσης μείωσης στο αφορολόγητο και σε συμφωνία περαιτέρω μελλοντικών περικοπών αν χρειαστεί.

 Η Αθήνα θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται η θέση του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα που θα εγγυώνται τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 αλλά με τρόπο που δεν θα επηρεάζεται η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Το τελευταίο θεωρείται ότι επιτυγχάνεται από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων μέτρων δεν θα είναι άμεσης εφαρμογής αλλά θα υλοποιηθούν χρονικά από το 2020 και εντεύθεν εφόσον διαπιστωθεί από τη Eurostat ότι δεν πιάνονται  οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται και η ελληνική πρόταση για τον «αντίστροφο κόφτη». Σύμφωνα αυτή οι δανειστές καλούνται να δεσμευτούν από τώρα ότι αν το 2019 διαπιστωθεί υπεραπόδοση στους στόχους, τα προληπτικά μέτρα δεν θα ισχύουν και αντίθετα θα δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να μειώσει συγκεκριμένους φόρους.

Β. Γεώργας
http://www.liberal.gr/arthro/113945/oikonomia/2017/me-protasi-gia-perikopes-aforologitou-se-doseis-kai-kofti-stis-suntaxeis-to-2020-i-kubernisi-sto-EWG.html