15 Φεβρουαρίου 2017

ΜΠΑ; ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠ' ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ; Μοσκοβισί: Περιμένω από τον Τσίπρα ένα βήμα τα επόμενα 24ωρα

Δεν θέλουμε άλλη λιτότητα-  Πρέπει να συζητήσουμε εντατικά - Ελπίζω, ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τη Δευτέρα στο Eurogroup, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ

Το επόμενο βήμα από τον Αλέξη Τσίπρα περιμένει, πλέον, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και με τους υπόλοιπους θεσμικούς παράγοντες της χώρας για το θέμα της αξιολόγησης. Με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε «Τώρα εξαρτάται από εκείνον…».

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βήμα που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα! Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα (Eurogroup 20ης Φεβρουαρίου)».

Όπως επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί, «όλες οι παράμετροι της πιθανής λύσης, έχουν εξεταστεί από όλους τους θεσμούς, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση. Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο, το πρωί. Πρώτα θέλω να πω ότι η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα, ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως επίσης η ανάπτυξη και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και θεωρώ ότι πρέπει να βασίσουμε τις αποφάσεις μας πάνω σε αυτούς τους αριθμούς, που είναι οι σωστοί αριθμοί. Στη συνέχεια πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της επιτακτικής δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά πρέπει και να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας».

«Δεν θέλουμε άλλη λιτότητα. Χρειαζόμαστε ευημερία. Αυτό έχει να κάνει με την δικαιοσύνη. Έχει να κάνει με την απασχόληση. Πρέπει να συζητήσουμε εντατικά. Πιστεύω και ελπίζω, ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τη Δευτέρα στο Eurogroup. Και κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια που μπορούμε» υπογράμμισε ο γάλλος επίτροπος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «δεν ήρθα εδώ για να διαπραγματευτώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι για να διευκολύνει (τη διαδικασία). Αλλά η απόφαση πρέπει να παρθεί από τα 19 κράτη μέλη της Ευρωζώνης, υπό την προεδρία του Ντάισελμπλουμ και την παρουσία των θεσμών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ESM, που είναι υπεύθυνο γι' αυτό και φυσικά το ΔΝΤ, γιατί είναι επίσης εμπλεκόμενο μέρος. Πρέπει λοιπόν να τα εξετάσουμε συνολικά».

Προσπάθησα, πρόσθεσε, να δείξω, να εξετάσω με την ελληνική κυβέρνηση, τις πιθανές επιλογές. «Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό είναι εφικτό. Μια συμφωνία είναι κοντά» εκτίμησε ο γάλλος πολιτικός.

«Αν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» προειδοποίησε την Τρίτη, για πρώτη φορά, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Ως ένα ακόμα στάδιο στη διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», χαρακτήρισε από την πλευρά της το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ.

Όπως ανέφερε η κοινοτική αξιωματούχος, ο Πιερ Μοσκοβισί είχε εποικοδομητικές συνομιλίες  στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στους οποίους και μετέφερε το μήνυμα της Επιτροπής που δεν είναι άλλο από το ότι όλοι εργάζονται εντατικά για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Την πρόταση της ΝΔ για έξοδο από την κρίση παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων.