03 Φεβρουαρίου 2017

Η Apple δεν πλήρωσε 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια για φόρους στην Ιρλανδία

Η προθεσμία αποπληρωμής έληξε στις 3 Ιανουαρίου με τον τεχνολογικό κολοσσό να μην καταθέτει τα χρήματαΟ τεχνολογικός κολοσσός της Apple δεν κατέθεσε το ποσό των 13,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φόρους, που χρωστούσε στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας, όπως αποκαλύπτουν πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε πέρυσι πως η Apple πρέπει να πληρώσει 13,9 δισεκατομμύρια στην Ιρλανδία, καθώς ανακαλύφθηκε πως η τεχνολογική εταιρεία πλήρωνε μόλις 0,005% φόρο για το έτος του 2014. Ωστόσο, η προθεσμία αποπληρωμής έληξε στις 3 Ιανουαρίου.


Ένας εκπρόσωπος από το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε πως: «Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο για την ανάκτηση από την Apple με την πλήρη συνεργασία της εταιρείας και της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιτροπή είναι ευχαριστημένη με την πρόοδο που σημειώνουμε. Έχουμε δεσμευτεί να φέρουμε εις πέρας την απόφαση και έχουμε κάθε πρόθεση να το κάνουμε». Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan δήλωσε πως ζήτησε παράταση για την αποπληρωμή των χρημάτων, καθώς οι τέσσερις μήνες που είχαν δοθεί ως χρονοδιάγραμμα στην Apple δεν ανταποκρίνονταν στο μέγεθος του χρέους.

Ωστόσο, φαίνεται πως η Apple και η Ιρλανδία σκοπεύουν να βρεθούν στο δικαστήριο για την εκδίκαση της απόφασης της Ε.Ε., γεγονός που σημαίνει πως η τελική απόφαση για το ζήτημα θα ληφθεί δικαστικά σε τέσσερα με πέντε χρόνια.


Σχολιάζοντας την απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook δήλωσε το 2016 πως η απόφαση είναι μια «πλήρης πολιτική χαζομάρα», η οποία «δεν έχει καμία βάση νομική ή πραγματική».