10 Φεβρουαρίου 2017

Κλείσιμο αξιολόγησης, έξοδος στις αγορές, εκλογές και άλλα ωραία και φαιδρά…

Του Παντελή Καρύκα

Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει και δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα παρά τα συνήθη αισιόδοξα που η κυβέρνηση μας λέει.

Παρόλα αυτά, πριν πεινάσει μαγείρεψε, που λέει και η παροιμία, ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας ρόλο κρατικού υπαλλήλου ή έστω υπουργού πήγε ο ίδιος στο Παρίσι για να δει διευθυντή επιχείρησης και υπευθύνους συγκεκριμένης τράπεζας, την οποία το περιβάλλον του και ο κυβερνητικός του εταίρος καθύβριζαν πριν, για να αναλάβει την «έξοδο της χώρας στις αγορές».
Έξοδος; Ποια έξοδος; Με ποιον τρόπο; Με μια αξιολόγηση που δεν κλείνει; Έχοντας απέναντι ΔΝΤ και Ευρώπη;

Μήπως όμως το ζητούμενο για την κυβέρνηση δεν είναι, τελικά, το κλείσιμο της αξιολόγησης από την στιγμή που φοβάται για την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία; Ή μήπως εξαρχής, από την στιγμή που η σημερινή συγκυβέρνηση υφάρπαξε την εξουσία τάζοντας ιπτάμενους γαϊδάρους στους Έλληνες, έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι τίποτα από όσα έλεγε δεν μπορούσε να κάνει, έχει άλλα σχέδια;

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εκλογές. Δεν θα τις έχει. Ακόμα κι αν η χώρα εξακολουθήσει να σέρνεται. Η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή της συνήθεια, θα επιρρίπτει τις ευθύνες στον κακό Σόιμπλε, την άθλια Λαγκάρντ, στους αισχρούς εξωγήινους που δεν νιώθουν τον πόνο της για τους ταπεινούς και καταφρονεμένους και δεν την βοηθούν, αλλά εκλογές δεν θα κάνει διότι κάτι τέτοιο θα της στερούσε το μόνο όπλο που ακόμα διαθέτει, την εξουσία.

Άλλωστε και ο «δάσκαλος» Μαδούρο αυτό δεν κάνει; Τι κι αν ο πληθωρισμός έφτασε στο 700% και χρειάζεται ένα τσουβάλι χρήμα για μια φρατζόλα ψωμί; Γιατί άλλωστε οι Έλληνες να μην εκμεταλλευτούμε τα εγχώρια γεμιστά – κατά Θεανώ Φωτίου – και να βασανιζόμαστε με αξιολογήσεις;

Γεμιστά και ξερό ψωμί, αλλά με υπαρκτό – κατά την κυβέρνηση – αριστεροδεξιό λαϊκίστικο (τι άλλο) σοσιαλισμό και κατάληψη του κράτους, το οποίο, όπως ο είπε και ο κ. Πολάκης, δεν είναι – ακόμα – δικό τους.

Στόχος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτό είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι να παραμείνουν στην εξουσία, με κάθε τρόπο. Αν δεν γίνεται αλλιώς με αξιολόγηση, αν δεν γίνεται αλλιώς ίσως και με δραχμή. Δεν γίνεται διαφορετικά. Οι εκλογές και η βέβαιη ήττα θα στερήσει από τους κυβερνώντες το μόνο τους όπλο, την εξουσία.
http://mignatiou.com/2017/02/klisimo-axiologisis-exodos-stis-agores-ekloges-ke-alla-orea-ke-fedra/