06 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ Η ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΕΙ! Δημοσκόπηση-σοκ για τη Μέρκελ -Πήραν κεφάλι οι Σοσιαλδημοκράτες

Οι επιπτώσεις του «φαινομένου Σουλτς» γίνονται ολοένα και πιο αισθητές στη Γερμανία.

33 εβδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου οι Σοσιαλδημοκράτες περνούν μπροστά απ’ τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για την εφημερίδα Bild το SPD κερδίζει τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα πιάνοντας ποσοστό 31%. Έτσι το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς ανεβαίνει δέκα ολόκληρες μονάδες σε διάστημα δύο εβδομάδων ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το κόμμα της Μέρκελ.

Τα δύο αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, CDU και CSU χάνουν τρεις μονάδες πέφτοντας στο 30%.

Το Αριστερό Κόμμα κερδίζει μία μονάδα πιάνοντας ποσοστό 10%, οι Πράσινοι μετρούν απώλειες 2% φθάνοντας στο 7%, ενώ τρίτη δύναμη αυτή τη στιγμή αναδεικνύεται το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 12%. Οι Φιλελεύθεροι με το 6% που πιάνουν σ’ αυτή τη δημοσκόπηση εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Μπούντεσταγκ.

Έτσι βάσει των δημοσκοπικών αυτών αποτελεσμάτων ένας μεγάλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών θα έπιανε ποσοσο 61%, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες ως πρώτο κόμμα θα είχαν το δικαίωμα να εκλέξουν τον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας.