07 Φεβρουαρίου 2017

Σάλος στις ΗΠΑ: Ο υποψήφιος υπουργός Εργασίας του Τραμπ είχε παράτυπη μετανάστρια ως οικιακή βοηθό

Ο επιχειρηματίας που επελέγη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι απασχολούσε ως οικιακή βοηθό μια παράτυπη μετανάστρια, σύμφωνα με αναφορές πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Παρόμοιες αποκαλύψεις είχαν οδηγήσει στο παρελθόν στην απόρριψη υποψηφίων υπουργών.

Ο Aντριου Πάτζερ, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας φαστ-φουντ CKE Restaurants Inc, είναι ένας από τους πολλούς υποψηφίους υπουργούς της κυβέρνησης Τραμπ στους οποίους αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές αλλά και πολλές προοδευτικές οργανώσεις. Ο ίδιος έχει επικρίνει σφοδρά τον κανονισμό για τις υπερωρίες που προωθούσε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και διαφωνεί με την αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου στα 15 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα ένας βοηθός της Επιτροπής Υγείας, Εκπαίδευσης, Εργασίας και Συντάξεων δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προγραμματιστεί κάποια ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του Πάτζερ μέχρι να σταλούν στη Γερουσία τα έγγραφα από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο Πάτζερ θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πάτζερ σχετικά με την οικιακή βοηθό του, την οποία απασχολούσε επί αρκετά χρόνια.

Υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι δεν γνώριζε πως η γυναίκα δεν είχε νόμιμη άδεια για να εργάζεται στις ΗΠΑ. «Τερματίσαμε (σ.σ. μαζί με τη σύζυγό του) αμέσως την απασχόλησή της και της προσφέραμε βοήθεια για να αποκτήσει νόμιμο καθεστώς» σημείωνε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κατέβαλαν τους ανάλογους φόρους, για την απασχόληση της οικιακής βοηθού, τόσο στην εφορία (IRS) όσο και στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Η δήλωση αναμεταδόθηκε από τη Huffington Post, τη New York Times και άλλα μέσα.

Στο παρελθόν, παρόμοια προβλήματα που σχετίζονταν με την απασχόληση παράνομων μεταναστών είχαν αντιμετωπίσει και άλλοι υποψήφιοι υπουργοί. Η Λίντα Τσάβες, που είχε προταθεί για το υπουργείο Εργασίας από τον Τζορτζ Ου. Μπους το 2001 απέσυρε την υποψηφιότητά της όταν αποκαλύφθηκε ότι επέτρεπε σε μια γυναίκα από τη Γουατεμάλα, που βρισκόταν παράνομα στις ΗΠΑ, να ζει στο σπίτι της και την πλήρωνε για διάφορες οικιακές εργασίες. Η Ζόε Μπερντ, υποψήφια για το υπουργείο Δικαιοσύνης επί Μπιλ Κλίντον, αποσύρθηκε επίσης επειδή είχε προσλάβει δύο παράτυπους μετανάστες (έναν σοφέρ και μια νταντά) και δεν κατέβαλε εργοδοτικές εισφορές. Ενας άλλος υποψήφιος του Μπους, ο Μπέρναρντ Κέρικ (επρόκειτο να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας το 2004), αποσύρθηκε επειδή διατυπώθηκαν ερωτηματικά για το κατά πόσο βρίσκονταν νόμιμα στη χώρα η οικιακή βοηθός και η νταντά των παιδιών του.