09 Φεβρουαρίου 2017

Ξένος επενδυτής: Είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε κάποιον γιατί να έχει τα κεφάλαιά του στην Ελλάδα...

«Το χειρότερο σενάριο είναι η Γερμανία να δώσει χρόνο στην Ελλάδα με «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης και των δόσεων» υποστηρίζει ξένος επενδυτής που έχει τοποθετήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον 100 εκατ.ευρώ από πελάτες του

Προβληματισμένοι, αν όχι εξοργισμένοι, είναι οι ξένοι επενδυτές με την Ελλάδα. Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα στον διεθνή τύπο καθώς σήμερα η χώρα βρίσκεται στα περισσότερα διεθνή μέσα, αντιμετωπίζοντας σκληρή κριτική έως και προτροπές για έξοδο απο το ευρώ.

Οι Financial Times θυμήθηκαν ότι, έπρεπε να βγούμε πριν επτά χρόνια απο το ευρώ, η Wall Street Journal και το Bloomberg μιλούν για εγκλωβισμένη Ελλάδα, ενω το Economist προβλέπει πάλι Grexit και προώρες εκολγές.  Η πολεμική αυτή συγχορδία δεν πρέπει, όμως, να προξενεί απορίες καθώς έρχεται ύστερα απο την νέα αποτυχία της Ελλάδας να εκπληρώσει την αξιολόγηση.

«Βρίζουν την Ελλάδα ως το χειρότερο trade που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής διεθνώς- εξ ου και η κακή εικόνα στα ελληνικά ομόλογα. Υπόσχονται συνεχώς την αξιολόγηση κι εν τω μεταξύ κάποιοι έχουν χάσει τεράστια κεφάλαια σε ομόλογα και μετοχές. Είναι πολύ δύσκολο πλέον να εξηγήσεις σε κάποιον ξένο γιατί πρέπει να έχει τα κεφάλαια του στην Ελλάδα και να χάνει συνεχώς περιμένοντας την αξιολόγηση» επισημαίνει ξένος διαχειριστής κεφαλαίων ο οποίος έχει τοποθετήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για λογαριασμό πελατών του.

Το χειρότερο σενάριο

Όπως συμπληρώνει o ίδιος επενδυτής το χειρότερο σενάριο είναι η Γερμανία να δώσει χρόνο στην Ελλάδα με «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης και των δόσεων. Σ αυτή την περίπτωση, οι ξένοι επενδυτές δεν αποκλείεται να προβούν σε νέες σκληρές  ρευστοποιήσεις καθώς έχουν κουραστεί απο τις αλλεπάλληλες αποτυχίες σε Τράπεζες και ομόλογα. Δεν αποκλείεται δηλαδή να επαναληφθούν φαινόμενα, όπως το 2015.            

Δημήτρης Παφίλας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ